18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść, by się zdrowo opalić?

(mj)
lato
lato Janusz Kubik
Kto nie marzy o tym, by cieszyć się promienną, trwałą opalenizną, bez szkód dla skóry i samopoczucia? O tym, że nadmiar słońca szkodzi, nie trzeba przekonywać.

Warto korzystać z uroków lata, zachowując zdrowie, bez ryzyka poparzeń, stosując kremy z filtrem, ale i wspomagając organizm od wewnątrz w naturalny sposób.

Do letniej diety należy włączyć:

beta-karoten
- bo jest silnym przeciwutleniaczem, który redukuje liczbę wolnych rodników, a poza tym odkłada się w naskórku, dając efekt delikatnej, złocistej opalenizny, zapobiega powstawaniu przebarwień i plam pigmentacyjnych, chroni skórę przed negatywnym działaniem promieni UV, regeneruje ją, wspomaga odnowę włókien kolagenowych.
Dlatego należy jeść żółte, pomarańczowe, czerwone owoce i warzywa, a także zielone warzywa liściaste: marchew, pomidory, paprykę, dynię, morele, brzoskwinie, melony, szpinak, brokuły, szparagi;

lato

likopen
- bo to także silny antyoksydant, niszczy wolne rodniki, przez co zapobiega licznym chorobom, opóźnia procesy starzenia oraz korzystnie wpływa na ogólną kondycję skóry. Najwięcej likopenu zawierają przetwory pomidorowe (ketchupy, sosy, koncentraty, soki), ale także świeże pomidory, owoce dzikiej róży, arbuzy, czerwone grejpfruty i papaja.
Likopen i beta-karoten zmniejszają ryzyko poparzeń słonecznych, działają jak naturalny niski filtr przeciwsłoneczny;

witaminę C
- bo chroni włókna kolagenowe przed uszkodzeniem przez promienie słoneczne, wspomaga regenerację skóry, działa przeciwzmarszczkowo, a także uelastycznia skórę, chroni przed szkodliwymi skutkami działania wolnych rodników, zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów skóry.
Źródła witaminy C: natka pietruszki, czarna porzeczka, papryka, pomidory, jabłka, kapusta, maliny, cytrusy;

witaminę E
- tzw. witamina młodości jest silnym antyoksydantem, pomaga zachować odpowiednie nawilżenie skóry, opóźnia procesy starzenia, zapobiega skutkom długiego opalania, przyspieszając proces odnowy skóry. Ma właściwości przeciwzapalne i przyspiesza gojenie się poparzeń słonecznych.
Występuje w: olejach roślinnych, ziarnach zbóż, migdałach, orzechach włoskich, marchwi, papryce, brukselce, szpinaku, brokułach, awokado.Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach;

wodę mineralną
- nawilża organizm od środka, uelastycznia skórę, dodaje jej sprężystości i blasku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany