Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1140 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Woda miodowa to idealny napój na jesień. Pij ją, by podnieść odporność
Woda z miodem to mieszanka idealna na jesień. Przygotowana odpowiednio wcześniej zyskuje właściwości, jakich nie mają jej składniki oddzielnie. Napój ten jest...
Upośledza odporność, nasila groźną chorobę. Sprawdź, co zawiera tę groźną substancję
Tworzywa sztuczne są wokół nas, a także w nas samych. Niektóre ich składniki okazują się bardziej szkodliwe niż dotąd uważano. Odpowiadają nie tylko za...
Przyrządzasz tak posiłki? W ten sposób zepsujesz najzdrowsze jedzenie
Większość z nas chce jeść zdrowo i wkłada w to wiele pracy, jednak efekt nie zawsze jest taki, jak nam się wydaje. Wiele popularnych metod kulinarnych sprawia...
Weź świeżą lub suszona kurkumę i zrób nalewkę. To silny środek przeciwzapalny
Nalewka z kurkumy to preparat, który warto stosować w przypadku zapalenia i bólu mięśni i stawów, ale także infekcji bakteryjnych i wirusowych czy...
Jeśli miałeś COVID-19, grozi ci inna niebezpieczna choroba wirusowa! Alarm lekarzy
Pomimo końca pandemii koronawirus nie przestał nam zagraża – jest wręcz odwrotnie. Ma to związek z rozprzestrzenianiem się innego wirusa. Patogen wywołujący...
Często sięgasz po solniczkę? Zwiększasz ryzyko rozwoju tej groźnej choroby
Dosalanie potraw na stole szkodzi nie tylko naszym sercom – ten nawyk powiązano właśnie z rozwojem cukrzycy, i to w znacznym stopniu. Zobacz, o ile rośnie...
Gdy budzisz się w nocy i nie możesz usnąć, wypróbuj nowe metody
Budzenie się w nocy, a właściwie nad ranem, może całkowicie zrujnować sen i w konsekwencji zdrowie. Problem często leży w głowie, ale sama tego świadomość nie...
Ten lek na nerki i stawy zrobisz z leśnych jagód. Zobacz przepis na jałowcówkę
Jałowcówka to leczniczy wyciąg, który można zrobić łatwo z owoców jałowca. Domowy przetwór jest nieoceniony przy zaburzeniach pracy nerek i układu trawienia, a...
Fatalne konsekwencje pandemii COVID-19. Odczują nawet ci, którzy nie chorowali
Pandemia COVID-19 pogorszyła nasze zdrowie fizyczne i psychiczne, ale także zdolności umysłowe. Gwałtowny spadek funkcji poznawczych udokumentowano u osób po...
Młode, wysportowane i... chore. Kiedy aktywność szkodzi zdrowiu?
Aktywność wspiera zdrowie jelit, ale może też im szkodzić. Czy właśnie ona jest teraz przyczyną problemów zdrowotnych wielu młodych i aktywnych kobiet, w tym...