Ok. 150 g fasolki dostarcza tylko 40 kalorii. Zawiera prawie wszystkie związki niezbędne dla organizmu człowieka. Zawiera około 2,2 % białek, ale są one dobrze przyswajalne, a ich skład aminokwasowy jest zbliżony do białek mięsa. Najwięcej ma węglowodanów ( glukozy, fruktozy i sacharozy), sporo soli mineralnych i flawonoidów. Sole mineralne w fasolce to przede wszystkim potas, wapń, fosfor, magnez i sód, a także w mniejszych ilościach żelazo, mangan.
150 g fasolki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na: witaminę C w 59 %, kwas foliowy w 52 %, witaminę B2 w 10 %, witaminę B3 w 4 %, mangan w 16 %, wapń w 12 %.
Młoda fasolka szparagowa nie obciąża żołądka. Zawiera błonnik pomagający schudnąć, bo pęcznieje w przewodzie pokarmowym i dzięki temu szybciej zaspokaja głód. Błonnik wiąże cząsteczki tłuszczu, dlatego fasolka powinna znaleźć się w diecie obniżającej poziom cholesterolu.Fasolka zawiera substancję regulującą zaburzenia metabolizmu, chroni wątrobę i serce. W niedojrzałych strąkach jest dużo inozytolu, wzmacniającego serce i regulującego metabolizm wapnia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji