18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Alfabet zdrowia: Fasolka szparagowa dla serca i figury

(mj)
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa Magda Jach
Rozpoczął się sezon na fasolkę szparagową. Warto jeść zarówno zieloną, jak i żółtą. Reguluje przemianę materii, chroni wątrobę i wzmacnia serce.

Fasolka szparagowa

Ok. 150 g fasolki dostarcza tylko 40 kalorii. Zawiera prawie wszystkie związki niezbędne dla organizmu człowieka. Zawiera około 2,2 % białek, ale są one dobrze przyswajalne, a ich skład aminokwasowy jest zbliżony do białek mięsa. Najwięcej ma węglowodanów ( glukozy, fruktozy i sacharozy), sporo soli mineralnych i flawonoidów. Sole mineralne w fasolce to przede wszystkim potas, wapń, fosfor, magnez i sód, a także w mniejszych ilościach żelazo, mangan.

150 g fasolki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na: witaminę C w 59 %, kwas foliowy w 52 %, witaminę B2 w 10 %, witaminę B3 w 4 %, mangan w 16 %, wapń w 12 %.

Młoda fasolka szparagowa nie obciąża żołądka. Zawiera błonnik pomagający schudnąć, bo pęcznieje w przewodzie pokarmowym i dzięki temu szybciej zaspokaja głód. Błonnik wiąże cząsteczki tłuszczu, dlatego fasolka powinna znaleźć się w diecie obniżającej poziom cholesterolu.Fasolka zawiera substancję regulującą zaburzenia metabolizmu, chroni wątrobę i serce. W niedojrzałych strąkach jest dużo inozytolu, wzmacniającego serce i regulującego metabolizm wapnia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany