Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czym zastąpić mięso [ROZMOWA Expressu]

Rozmawiała Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Czym zastąpić mięso radzi Renata Tyczyńska, właścicielka sklepu Biotanika przy ul. Wigury
Czym zastąpić mięso radzi Renata Tyczyńska, właścicielka sklepu Biotanika przy ul. Wigury
Czym zastąpić mięso radzi Renata Tyczyńska, właścicielka sklepu Biotanika przy ul. Wigury

Mielone kotlety ze sfermentowanej soi i tofu do żurku


Co poleciłaby Pani osobom, które chcą wyeliminować mięso z diety?

Zamiast wędliny na pieczywo jedną z past np. humus z cieciorki. Pyszna i odżywcza jest także pasta warzywna ze szpinakiem i orzechami piniowymi. Najważniejsze w przejściu na wegetarianizm czy w urozmaiceniu dotychczasowej diety o nowe produkty, jest wzbogacenie jej w jeszcze więcej warzyw. Zarówno w diecie wegetariańskiej, jak i w każdej zdrowej, podstawą odżywiania powinny być warzywa. Reszta jest tylko uzupełnieniem. Dodatek węglowodanów, np. kasz czy pełnoziarnistego ryżu oraz produktów białkowych w postaci mięsa lub w wersji wegetariańskiej, warzyw strączkowych, jak soja, soczewice, ciecierzyca, groch, sprawi, że mamy kompletne i urozmaicone pożywienie.

Co zrobić aby strączki nie były ciężkostrawne?

Należy je moczyć i długo gotować. Możemy też korzystać z gotowych, w słoiczkach. Mąki ze strączków również są bardzo wartościowe, można nimi zagęścić zupę i otrzymać pełnowartościowy posiłek. Mamy też do wyboru cała gamę produktów z soji, począwszy od tofu, czyli serka z mleka sojowego. W naturalnej postaci nie ma on smaku, ale przyprawiony, tak jak mięso, może być pyszny. Wędzony pasuje np. do żurku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany