Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1140 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Ból głowy po winie? Zagadka wyjaśniona! Przyczyna cię zaskoczy
Po kieliszku czerwonego wina boli cię głowa? Naukowcy odkryli właśnie tajemnicę tych dolegliwości. Odpowiedź może szokować, ale dostarcza też pewnych pomysłów...
Czekoladowy przysmak na święta? Uważaj, zanim kupisz to dziecku!
Czekoladowy mikołaj to drobny upominek, który w okolicy Świąt Bożego Narodzenia chętnie dajemy dzieciom. Tymczasem badania pokazują, że najlepiej byłoby...
Te produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita. Spożywamy je w dużych ilościach!
Po te produkty przeciętny Polak sięga zbyt często. To właśnie one w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju złośliwego raka jelita grubego, gdy porówna...
Jest nowe powikłanie po szczepionce na COVID-19! Możliwe są kolejne odszkodowania
Ta szczepionka przeciw COVID-19 wkrótce po wprowadzeniu zaczęła sprawiać problemy, przez co ograniczono jej stosowanie. Po tym, jak jedno z poważnych...
Mała czarna pomaga w walce z koronawirusem! Przeczytaj i pij kawę na zdrowie
Picie kawy to nawyk, który okazuje się mieć wiele pozytywnych konsekwencji. Jedną z nich jest zwiększona ochrona przed koronawirusem. Naukowcy potwierdzili, że...
Otyłość będzie można leczyć na NFZ i to bez operacji. Kto będzie mógł skorzystać?
Otyłość jest chorobą, którą będzie można leczyć na koszt NFZ w jednym ośrodku. Już wkrótce rusza nowy program pilotażowy dla pacjentów KOS-BMI 30 Plus. Będzie...
To prawdziwe „solne bomby”! Tych produktów unikaj, a będziesz zdrowy
Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i jego powikłań. Tymczasem niskosodowa dieta obniża ciśnienie krwi już w tydzień i to niezależnie od...
Zmniejsz porcje mięsa i w zamian jedz te produkty. W ten sposób przedłużasz życie
Mniej mięsa to zdrowsze serce. Wystarczy odjąć z diety porcję 50 g i zastąpić ją produktami roślinnymi, by znacznie zmniejszyć zagrożenie chorobami układu...
Doskonały na trawienie i kaszel. Wypróbuj recepturę z antycznych Włoch
Anyżek to polska przyprawa często mylona z anyżem i fenkułem, której właściwa nazwa brzmi biedrzeniec anyż. Ze względu na cenne właściwości nasion zawierający...
Zanim sięgniesz po kolejną kawę, wypróbuj te sposoby na spadek energii
Spadek energii po południu to rzecz normalna, co jednak robić, gdy jej brak utrudnia nam funkcjonowanie? Na takie „zjazdy” są lepsze sposoby niż te, które od...