Selen , magnez oraz witaminy z grupy B - tych składników nie powinno zabraknąć w wiosennej diecie. Ich niedobór może prowadzić do narastającego zmęczenia oraz pogorszenia samopoczucia. Dodatkowo witaminy należące do grupy B odpowiadają znacząco za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, a te po zimie mogą być w nie najlepszej kondycji .
Selen
Niedobór selenu wynikający ze złej diety może prowadzić m.in. do osłabienia odporności, zwyrodnienia wielu narządów i tkanek oraz rozwoju choroby niedokrwiennej serca, a także depresji.
Selen znajdziemy w orzechach brazylijskich, rybach( głównie tuńczyk i łosoś), jajach oraz nasionach słonecznika.
Magnez
Magnez wskazywany jest jako jeden z najbardziej niedoborowych makroelementów w diecie człowieka. Odpowiada za budowę kości, zębów, aktywności enzymów, przemianę wapnia oraz funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Jego niedobory mogą przyczyniać się do osłabienia oraz szybszego męczenia się . Najwięcej magnezu znajdziemy w razowych produktach zbożowych, grubych kaszach, roślinach strączkowych, orzechach oraz zielonych warzywach a także w kakao, bananach, migdałach i daktylach.
Witamina B6
Witamina B6 bierze udział w wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu procesach m.in. syntezie białek, produkcji hormonów i enzymów a także hemoglobiny i serotoniny. Niedobór objawia się nerwowością, zmęczeniem, może przyczynić się również do rozwoju depresji. Jednym z jej najbogatszych źródeł tej witaminy jest kasza gryczana. Bogate w witaminę B6 są również mięsa (indyk, kurczak, wieprzowina)a także nasiona roślin strączkowych, orzechy, kiełki pszenicy oraz otręby.
Witamina B9
Znana jako kwas foliowy. To niezbędny składnik do prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie . Odgrywa nie tylko ważną rolę w okresie ciąży na rozwoju płodu, ale również w całym dorosłym życiu człowieka. Wspomaga bowiem układ nerwowy oraz pokarmowy. Jest niezbędny . Kwas do prawidłowego tworzenia się czerwonych krwinek. Znajdziemy go jedząc zielone warzywa liściaste takie jak sałata, szpinak, natka pietruszki oraz jarmuż. Doskonałym jego źródłem są także brokuły, rośliny strączkowe a także jaja, mięso oraz ser z niebieską pleśnią . Trzeba jednak pamiętać, że kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na działanie wysokiej temperatury, warto zatem warzywa obfitujące w wit. B9 spożywać w formie surowej.
Witamina B12
Wpływa na pracę całego organizmu, a zwłaszcza układu krwionośnego i nerwowego. Bierze aktywny udział w produkcji czerwonych ciałek krwi oraz przeciwdziała anemii.
Witaminę B12 znajdziemy głównie w produktach odzwierzęcych: w mięsie, rybach, jajach, mleku, wędlinach. Dlatego osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinny pomyśleć o dodatkowej suplementacji tą witaminą.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji