Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tortilla - ile ma kalorii, z czym ją przygotować? Przepisy na proste i smaczne dania z tortillą

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Warstwowa tortilla z szynką, jajkiem i warzywami
Warstwowa tortilla z szynką, jajkiem i warzywami
Jak przygotować tortille, by zjeść smaczny i dobry posiłek. Co do niej pasuje?

Tortilla - placek, do którego prawie wszystko pasuje

ZOBACZ PRZEPISY

Czym jest tortilla?
Tortilla to rodzaj płaskiego, okrągłego placka, który powstał w Ameryce Południowej i stanowi doskonałą bazę do tworzenia innych potraw. Można połączyć jego egzotykę ze słowiańskimi składnikami i stworzyć - na przykład - jedyną w swoim rodzaju warstwową tortillę z szynką i jajkiem.

Placki tortillowe podobno już 12 tysięcy lat temu znane były w najstarszych cywilizacjach Ameryki Południowej, czyli Majów i Azteków. Kukurydza (a właściwie mąka), z której placki są wypiekane, stanowi niezwykle ważną kulturowo i religijnie roślinę dla tamtego obszaru geograficznego. Obecnie tortille są produkowane także z pszenicy i cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, także w Polsce.

Ile kalorii ma tortilla?
W porównaniu do innych produktów piekarniczych tortilla nie jest szczególnie kaloryczna (ok. 325 kcal), dlatego duże znaczenie mają dodatki, z którymi połączymy ten placek. Zamiast tłustego mięsa i sosów na bazie majonezu, warto zatem sięgnąć po zdrowe dodatki, bogate w składniki odżywcze i witaminy. W naszej warstwowej tortilli jest dużo warzyw i pożywna szynka, jednak jej podstawę stanowią jajka. To smaczny i wartościowy dodatek.

- Jajka dostarczają nam dużo pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu. - Jedno zawiera ok. 6 gramów białka i ma 75 kcal. Ale to nie wszystko, bo jajka mają też wiele składników mineralnych i witamin. Jajko to źródło witamin A, E, D, K, z grupy B (B1, B2, B12) oraz kwasu pantotenowego. Ze składników mineralnych w jajku występują: magnez, żelazo, jod, potas, wapń, fosfor, sód, cynk, fluor, krzem, miedź, selen, mangan i siarka. Są też kwasy Omega-3.

Oto dwa przepisy na dania z tortillą. Sprawdzone!

Warstwowa tortilla z szynką, jajkiem i warzywami
Składniki:

  • 12 jaj z M lub L
  • 3 tortille pszenne
  • 400 g szynki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 mozzarella w kulce,
  • świeże zioła (bazylia, oregano, szczypior)
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:
Okrągłą blaszkę smarujemy oliwą i układamy w niej pierwszą tortillę. Rozbijamy na nią 4 jaja, rozmieszczając tak, by trzymały się stabilnie na swoich miejscach. Można przytrzymać je za pomocą wykałaczek wbitych w żółtka.
Szynkę kroimy w kostkę i rozmieszczamy na pierwszej warstwie białka, posypując jednocześnie ziołami oraz omijając żółtka, aby się nie rozlały. Kładziemy drugą tortillę i powtarzamy czynności, dodając jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i mozzarellę. Na wierzch dajemy trzecią warstwę, tym razem pokrywając ją jedynie pokrojoną w plastry mozzarellą.
Blachę z daniem wkładamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut z termoobiegiem. Jednocześnie na patelni smażymy cztery jaja sadzone w taki sposób, aby żółtko było lekko płynne. Po wyjęciu tortilli z piekarnika układamy na górze jaja wraz z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi oraz przyozdabiamy świeżymi ziołami. Pozostało już tylko pokroić danie i je zjeść

GRILL Z OWOCEM – SAŁATKA Z GRILLOWANYM ANANASEM I KURCZAKIEM
Składniki na 4 porcje:

  • pierś z kurczaka – 500 g
  • sałata lodowa – pół główki
  • świeży ananas – 8 plastrów miód – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka sok z cytryny – 4 łyżki
  • awokado – 2 sztuki
  • pomidor – 4 sztuki papryczka chilli – 1 sztuka
  • placki do tortilli (np. Dan Cake) – 4 sztuki
  • sól i pieprz – do smaku

Wykonanie:
W misce wymieszać miód, oliwę z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. W powstałej marynacie zamarynować pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka przez ok. godzinę. Na rozgrzanym ruszcie zgrillować kurczaka i plastry ananasa. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojone na kawałki awokado, pomidory i papryczkę chilli. Dodać zgrillowane ananasy i pokrojone na cząstki piersi z kurczaka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić pozostałym sokiem z cytryny.
Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany