Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak nakryć stół na święta? Zobacz najnowsze trendy! Wystawa stołów wielkanocnych i okolicznościowych w Gastronomiku ZDJĘCIA

Magdalena Jach
Magdalena Jach
W piątek 31 marca w godz. 9.30-16.30 oraz w sobotę 1 kwietnia br. w godz. 9.30-12.30 warto odwiedzić łódzki Gastronomik przy ul. Sienkiewicza 88. W ramach otwartych drzwi na gości czeka wiele atrakcji  - w tym wystawa stołów.
W piątek 31 marca w godz. 9.30-16.30 oraz w sobotę 1 kwietnia br. w godz. 9.30-12.30 warto odwiedzić łódzki Gastronomik przy ul. Sienkiewicza 88. W ramach otwartych drzwi na gości czeka wiele atrakcji - w tym wystawa stołów. Krzysztof Szymczak
W piątek 31 marca w godz. 9.30-16.30 oraz w sobotę 1 kwietnia br. w godz. 9.30-12.30 warto odwiedzić łódzki Gastronomik przy ul. Sienkiewicza 88. W ramach otwartych drzwi na gości czeka wiele atrakcji.

Wystawa stołów wielkanocnych i okolicznościowych w Gastronomiku

Jak nakryć stół na święta

Jak nakryć stół – podpowiadają uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Sienkiewicza w Łodzi. Przez dwa dni – w piątek 31 marca i sobotę 1 kwietnia br. trwają tu dni otwarte. Szkołę odwiedzają uczniowie klas ósmych, którzy zastanawiają się, gdzie kontynuować edukację po ukończeniu podstawówki. Młodzież Gastronomika prezentuje im, jak wygląda nauka w tutejszym technikum i szkole branżowej. Przygotowała też szereg atrakcji.

Jedną z nich jest wystawa stołów. A że za tydzień mamy Wielkanoc nie mogło zabraknąć aranżacji świątecznych. W tym roku króluje tradycja w połączeniu z nowoczesnością. Fantazja i kreatywność uczniów może stanowić inspirację.

Na świątecznych stołach króluje klasyka: białe obrusy i pastelowe elementy dekoracyjne. Pastelowe i delikatne kolory są mile widziane. Biel łączymy z bardzo modnym różem, jasną zielenią, kremową żółcią. W dekoracjach królują oczywiście pisanki, zajączki, kurczaczki – wykonane z różnych tworzyw – m.in. ceramiczne czy drewniane. Nieodzowne są także świeczniki oraz serwetki – także nawiązujące do Wielkanocy. W wazonach stawiamy wiosenne kwiaty – tulipany, żonkile oraz palemki. Naturalną ozdobą mogą być gałązki bluszczu. Mniej oczywiste, ale równie ciekawe i odważniejsze w swoim wyrazie mogą być aranżacje stołu wielkanocnego łączące biel z czernią czy szarości z żółcią.

Uczniowie przygotowali też stoły niekonwencjonalne – na inne okazje niż nadchodzące święta. To stoły np. dziecięce urodzinowe, na romantyczną kolację czy też inspirowane literaturą, filmem, sztuką.
Właśnie sztuką zainspirowały się Wiktoria Wróbel i Aleksandra Stańczyk z klasy IV technikum.

- Nakrycie prezentuje impro styl – mówią. - Kolory i symetryczny jest układ poszczególnych elementów, bez zbędnych ozdób, za to z wyraźnym nawiązaniem do sztuki nowoczesnej. Inspirowałyśmy się neoplastycyzmem i suprematyzmem. Nasze fantastyczne ułożenie sztućców jednak zgadza się ze sztuką kelnerską. Taki stół mógłby sprawdzić się na przykład na kolacji biznesowej.

Ta oryginalna aranżacja stołu przyniosła Wiktorii i Oli zwycięstwo w Małopolskim Konkursie Gastronomicznym #smak kreatywność estetyka.

Na wystawie podziwiać można ponadto stół krawcowej, chemików, piratów, entuzjastów czasów PRL, morskich opowieści czy filmu Mamma Mia.

Odwiedzający Gastronomik mogą ponadto podziwiać pokazy kelnerskie, sztukę carvingu czy wziąć udział w prelekcji Dieta – aktywność – relaks.

Zainteresowani dowiedzą się wszystkiego na temat rekrutacji do szkoły na przyszły rok szkolny.
- W technikum otworzymy 5 klas pierwszych, a szkole branżowej – jedną – zapowiada Zofia Wrześniewska, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Będą to cztery klasy kształcące techników żywienia i usług gastronomicznych z innowacjami:

  • w klasie IA – chemia spożywcza z elementami żywienia
  • w klasie IB – żywienie z zdrowiu i urodzie
  • w klasie IC – cukiernictwo restauracyjne
  • w klasie ID – serwis restauracyjny

Klasa piąta – IE będzie łączyć dwa profile
- technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją racjonalne żywienie
- technik usług kelnerskich z innowacją serwis restauracyjny.

W szkole branżowej I stopnia prowadzone będzie nabór do klasy kształcącej w zawodzie kucharza.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Maturzyści zakończyli rok szkolny. Czekają na nich egzaminy maturalne

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany