Szybka sałatka na lato. Przepis na letnią sałatkę prosto z łódzkiego "Gastronomika". Ale pycha!

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Jak szybko przygotować smaczną i sycącą sałatkę? Oto przepis, który poleca Agata Wlazińska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych "Gastronomik" w Łodzi.

SAŁATKA "POWIEW LATA" (10 porcji)

SKŁADNIKI:

  • Sałata lodowa 1/2 główki
  • Papryka 1 szt.
  • Ogórek zielony 1 szt.
  • Rzodkiewka 1/2 pęczka
  • Rukola 1/2 opakowania
  • Pomidory koktajlowe 0,3 kg
  • Szczypior 1 pęczek
  • Ziarna słonecznika 0,05 kg

DODATKI DO WYBORU :

  • Jaja 6 szt.
  • Ser mozarella 0,60 kg
  • Ser pleśniowy 0,60 kg
  • Pierś z kurczaka 0,60 kg

SKŁADNIKI DO SOSU:

  • Oliwa 0,10 l
  • Musztarda 2 łyżki
  • Miód 2 łyżki
  • Woda 0,05 l
  • Sól
  • Cytryna 1/2 szt

Szybka sałatka na lato przepis

SPOSÓB WYKONANIA:
1. Sałatę lodową , paprykę , ogórka zielonego pokroić w paski
2. Rzodkiewkę pokroić w pół plasterki
3. Pomidor koktajlowy pokroić w ćwiartki
4. Z rukoli usunąć twarde końcówki
5. Ziarna słonecznika uprażyć
6. Do salaterki szklanej ułożyć warstwowo składniki
7. Wybrać dodatek :

  • Jaja ugotować na twardo , pokroić w cząstki
  • Ser mozzarella po odsączeniu z zalewy pokroić w kostkę
  • Ser pleśniowy pokroić w kostkę
  • Pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć przyprawami i przysmażyć
  • Wybrany dodatek ułożyć w salaterce

8. Przygotować sos winegret :

  • Do oliwy dodać musztardę , miód rozprowadzony w wodzie , sok z cytryny i do smaku sól
  • Wszystkie składniki połączyć razem do zemulgowania i polać sosem sałatkę

Przepis na szybką i łatwą sałatkę

O tej porze roku warto korzystać z bogactwa warzyw i owoców sezonowych. Uczniowie łódzkiego Zespołu Szkół Gastronomicznych każdego dnia na zajęciach w szkolnym warsztacie uczą się przygotowywać smaczne i zdrowe dania ze świeżych produktów. Robią to pod okiem zespołu nauczycielek przedmiotów zawodowych. Wykonane przez młodzież potrawy trafiają do prowadzonej przy szkole restauracji. W godz. 13-15. korzystają z niej chętnie okoliczni mieszkańcy oraz osoby, pracujące w pobliżu. W menu zawsze znajdą dwie zupy, jedno dani mięsne, jedno półmięsne i jedno jarskie, surówki i jarzynki. Obiady oferowane są w przystępnych cenach. Od początku roku szkolnego ruszył też bufet, który zastąpił szkolny sklepik. Można w nim kupić kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z pieczonym mięsem, pasztetem, twarogiem, jajkiem, dużą ilością warzyw, sosem czosnkowym lub ziołowym, sałatki, drożdżówki, tartaletki, serniki, a także koktajle i smoothie – wszystko naturalne, zdrowe.
Zaopatrzenie bufetu powstaje u nas i cieszy się ogromną popularnością wśród uczniów i pracowników – podkreśla Agata Wlazińska, nauczycielka przedmiotów zawodowych.

"O winie słów kilka". Niezwykła podróż z najlepszymi sommmelierami

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie