Składniki:
żółtka 5 szt
musztarda 2 łyżeczki
sól
pieprz
cukier
ocet spirytusowy 3 łyżeczki
olej / oliwa ile zbierze
UWAGA, olej można aromatyzować wkładając do niego ulubione przyprawy. Zostawić na 24 godziny i gotowe.
Sposób przygotowania:
Majonez można robić ręcznie, ja robię w mikserze, bo jest szybciej. Żółtka wkładamy do miski, sól, cukier, i połowę octu i musztardę. Mieszamy do połączenia składników. Następnie zaczynamy dodawać olej, bardzo wolno i cienką strużką, ciągle mieszając. Na tę ilość żółtek, weźmie około 300-400ml oleju. Konsystencja i kolor, wcale nie przypomina tego ze sklepu. Sprawdzamy smak ewentualnie doprawiamy i gotowe
Taki majonez jest bardzo gęsty, żółty i pyszny. Często robię go dla moich znajomych, którzy organizują jakieś imprezki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Jolantę Czaplińską kochali widzowie. Dziś ma grób, który zawiera smutną tajemnicę
- Dawno nikt nie wywołał takiego poruszenia jak Cielecka. To zasługa młodszego partnera
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco