Wystawa w Palmiarni w Łodzi. Papryki ostre jak brzytwa
Wśród prezentowanych roślin jest Carolina Reaperm, jedna z najostrzejszych papryk na świecie, która w skali Scoville’a (skala ostrości, czyli pikantności danego produktu, głównie papryk. Określa ona ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie), osiąga aż 1 500 000 jednostek. W 2013 roku ta papryka trafiła do Księgi Rekordów Guinessa jako najostrzejsza papryka na świecie. Została pokonana przez odmianę Pepper X, która została uznana za najostrzejszej paprykę na świecie, w skali Scoville’a osiąga aż 3 180 000 jednostek, czyli ponad dwukrotnie więcej niż poprzedniczka. Pepper X i Carolina Reaper zostały wyhodowane przez Eda Currie, naukowca, a na co dzień kucharza, który specjalizuje się w uprawie różnych odmian papryki.
Poza najostrzejszymi i najbardziej niebezpiecznymi na wystawie można będzie obejrzeć łagodniejsze odmiany, po które na co dzień sięgają wielbiciele ostrych smaków, m. in. Pepperoni Red (100-500 SHU), Cherry (500-600 SHU), Cayenne Red (50 000 SHU) czy Piri-Piri (80 000 SHU).
Papryki w Palmiarni. Kiedy przyjść na wystawę?
Wystawa potrwa około trzech tygodni, czas jest uzależniony od etapu rozwoju roślin.
Wstęp na wystawę jest możliwy po kupieniu biletu w cenie normalny 16 zł, ulgowy 8 zł. Palmiarnia jest czynna do końca września w godz. 10 - 18.00, kasa biletowa do godz. 17.30, w październiku w godz. 9 - 16, kasa biletowa czynna do godz. 15.30,
W poniedziałki Palmiarnia jest zamknięta dla zwiedzających.
Marek Jakubiak o wywiadzie posłanki Urszuli Zielińskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?