Wspomagają regenerację po intensywnym wysiłku fizycznym. Świetnie wpływają na odporność i przemianę materii, a dodatkowo regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. W wiśniach znajduje się również sporo cennych i silnych przeciwutleniaczy (dokładnie – antocyjanów), które spowalniają procesy starzenia i chronią przed wieloma chorobami. Wiśnie są także źródłem naturalnego błonnika, obniżają poziom cholesterolu oraz gorączkę, zapobiegają anemii, stabilizują pracę serca, są nawet naturalnym sposobem na bezsenność!
W sezonie możemy objadać się nimi prosto z drzewa, bo wtedy mają najwięcej wartości odżywczych i witaminowych, które najlepiej przyswaja nasz organizm. Po sezonie możemy sięgnąć po wiśnie mrożone lub puffingowane (suszone nowoczesną metodą próżniową), których wartość odżywcza jest porównywalna ze świeżymi owocami.
W odróżnieniu od tradycyjnego, najczęściej stosowanego w przemyśle suszenia konwekcyjnego, odbywającego się w bardzo wysokiej temperaturze, puffing to proces niezubażający owoców z witamin i wartości. Dzieje się tak dlatego, ponieważ puffingowanie wykorzystuje podciśnienie, w którym intensywne parowanie zachodzi w niskiej temperaturze, która nie niszczy cennych witamin i nie powoduje obkurczania się i zmniejszania objętości owoców.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"