MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Igrzyska olimpijskie w Paryżu słynny francusko-szwacarski cukiernik Amaury Guichon uczcił stworzeniem czekoladowej Wieży Eiffla [WIDEO]

Jacek Kmiecik
Jacek Kmiecik
YouTube
Francusko-szwajcarski cukiernik i czekoladnik Amaury Guichon udostępnił w sieciach społecznościowych swoją kolejną pracę. Tym razem słynny cukiernik poświęcił swą czekoladową rzeźbę XXXIII Letnim Igrzyskom Olimpijskim 2024, które odbędą się w Paryżu.

Mistrz cukierniczo-czekoladowy 33-letni Amaury Guichon zbudował z czekolady główną atrakcję stolicy Francji, Wieżę Eiffla, na której umieścił także koła olimpijskie, uświetniając zbliżające się igrzyska olimpijskie 2024 w Paryżu.

Szwajcarsko-francuski czekoladowy sztukmistrz

Guichon, urodzony w Cannes, którego matką jest Szwajcarką, ojcem – Francuz, dorastał na granicy Górnej Sabaudii i Romanii niedaleko Genewy w Szwajcarii. W 2005 roku w wieku 14 lat rozpoczął naukę gotowania w Ecole Hôtelière Savoie Leman w Thonon-les-Bains we Francji i brał udział w lokalnych konkursach. Swoje umiejętności cukiernicze doskonalił pracując w piekarni Wolfisberg w Genewie.

Podjął praktykę zawodową w Maison Lenôtre w Paryżu. W 2010 roku otrzymał tytuł Najlepszego Praktykanta we Francji przyznany przez Radę Stowarzyszenia MOF.

Po ukończeniu szkolenia został zatrudniony do prowadzenia butiku i szkoły Lenôtre w Cannes na Riwierze Francuskiej. Później wrócił do Paryża, aby pracować jako dyrektor cukierniczy w cukierni i sklepie z czekoladą Hugo & Victor; osiągnął poziom szefa kuchni w wieku 21 lat.

W 2014 roku został zaproszony do pracy w oddziale cukierni w Las Vegas francuskiego cukiernika z San Diego Jeana-Philippe Maury'ego, obejmującej sklepy w Aria Resort and Casino i Bellagio.

Amaury pracował też jako prywatny konsultant i prowadził kursy mistrzowskie.

W 2019 roku Guichon wraz z belgijskim szefem kuchni Michelem Ernotsem założył Akademię Pastry w Las Vegas.

Cukierniczo-czekoladowe projekty Guichona budzą zachwyt i niedowierzanie

Wyobraźnia Amaury'ego pomaga mu tworzyć wspaniałe desery, od realistycznych płyt winylowych po wyszukane sceny bożonarodzeniowe. Jego prace są godne dekoracji każdego wydarzenia.

Swoje desery i wyroby czekoladowe zaczął publikować w mediach społecznościowych od 2016 roku. Obecnie ma ponad 13 milionów subskrybentów na YouTube, 13,5 miliona obserwujących na Instagramie i 24 miliony obserwujących na TikToku.

W 2022 roku jego film na TikTok, na którym buduje żyrafę z czekolady, stał się najczęściej oglądanym filmem TikTok tamtego roku.

Bolid Formuły 1 stworzony z czekolady

Amaury stworzył także niedawno samochód Formuły 1.

„Tak, to naprawdę jest samochód czekoladowy”

XXXIII Letnie Igrzyska Olimpijskie 2024 odbędą się w Paryżu w dniach 26 lipca – 11 sierpnia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sensacyjny ruch Łukasza Piszczka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Igrzyska olimpijskie w Paryżu słynny francusko-szwacarski cukiernik Amaury Guichon uczcił stworzeniem czekoladowej Wieży Eiffla [WIDEO] - Sportowy24

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany