MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W Wielkanoc nie wyrzucaj jedzenia, podziel się z innymi. Lodówki społeczne w Łodzi czekają na świątecznych darczyńców

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Lodówka społeczna na Górniaku.
Lodówka społeczna na Górniaku. Grzegorz Galasiński
Kupowanie i gotowanie to czynności, które tuż przez Świętami Wielkiej Nocy dominują w domach większości łódzkich rodzin. W efekcie przynajmniej 30 procent gotowego jedzenia ląduje po świętach w koszu. Badania pokazują, że w te wiosenne święta marnujemy więcej żywności niż w innych miesiącach.

W czasach kiedy żyło się bliżej natury i zgodnie z rytmem kościelnych przykazań, a konsumpcjonizm był czymś zupełnie obcym większości ludzi, góry jedzenia przygotowywane na Wielkanoc nie miały prawa się zmarnować. Raz, że na przednówku spiżarnie świeciły już pustkami, dwa czterdziestodniowy wielki post oznaczał zdecydowane ograniczenia w spożywaniu codziennych posiłków, wykluczając mięso, czy słodycze. Po poście wygłodniali biesiadnicy chętnie pałaszowali przygotowane na Wielkanoc specjały.

galeria zdjęć

Współcześnie, kiedy nasze zwyczaje diametralnie się odwróciły, a na sklepowych pólkach króluje bogaty wybór wszystkiego, zwyczajnie nie potrafimy ani zapanować nad kompulsywnym kupowaniem, ani nad wyrzucaniem tego, czego nie zjedliśmy. W okresie Wielkanocy marnujemy 30 procent więcej jedzenia niż w inne miesiące w roku. Jedzenie po Wielkanocy wyrzuca aż 54 procent Polaków.

Według raportu, który w 2022 roku przygotował portal wspierający niemarnowanie żywności To Good to Go, Polacy z premedytacją przygotowują i kupują za dużo jedzenia. Choć święta to zaledwie dwa dni biesiadowania, w lodówce pojawiają się góry produktów tradycyjnych, które nie zostają zjedzone. Wyrzucamy nie tylko sałatkę jarzynową, która łatwo się psuje, ale również jajka na twardo, szynkę, kiełbasę białą, czy żurek.

Jak nie marnować żywności w święta (i nie tylko)?

  • odpowiednie przechowywanie
  • unikanie nieprzemyślanych zakupów
  • przygotowywanie listy zakupów
  • kupowanie produktów z długim terminem przydatności do spożycia
  • dzielenie się jedzeniem z potrzebującymi - wkładanie potraw do lodówek społecznych

Lista lodówek społecznych w Łodzi:

Na terenie Łodzi funkcjonuje obecnie 20 lodówek społecznych – w tym pięć miejskich:

  1. przy głównej siedzibie MOPS w Łodzi przy ul. Kilińskiego 102/102a
  2. w sąsiedztwie siedziby II Wydziału Pracy Środowiskowej łódzkiego MOPS przy ul. Grota-Roweckiego 30
  3. przy siedzibie Dziennego Domu Pomocy dla Osób z Niepełnosprawnościami oraz Osób Starszych przy ul. Ćwiklińskiej 5a (prowadzony przez Stowarzyszenie „POMOST"
  4. w sąsiedztwie bloku przy ul. Zakładowej 56 na Olechowie
  5. w pobliżu skrzyżowania z ul. Ziemowita (osiedle "Słowiańskie" w RSM "Bawełna")
  6. na rynku SM im. Batorego na Widzewie przy ul. Św. Brata Alberta Chmielowskiego 37/39

oraz 15 lodówek prowadzonych przez Stowarzyszenie Chleba naszego:

  1. przy Sam-Scan na Retkini, (ul. Armii Krajowej 50)
  2. Broniewskiego 1a (ul. Rokicińska 125)
  3. przy kancelarii kościoła pw. Św. Brata Alberta (ul. Chmielowskiego 7)
  4. przy kościele pw. Matki Bożej Fatimskiej (ul. Kilińskiego 228)
  5. na parkingu obok kościoła pw. Niepokalanego Serca NMP i św. Antoniego M. Klareta (ul. Klaretyńska 11)
  6. przy konwencie Ojców Bonifratów, od ul. Przedświt 9ul. Kosynierów Gdyńskich 61a)
  7. przy ul. Kopernika 13
  8. przy kościele pw. św. Piotra i Pawła (ul. Nawrot 104)
  9. przy kościele pw. Dobrego Pasterza (ul. Pasterska 12)
  10. w budynku UŁ, Wydział Fizyki (ul. Pomorska 149)
  11. w Andrespolu, przy Gminnej Przychodni Zdrowia w Andrespolu (ul. Rokicińska 125)
  12. przy kościele św. Michała Archanioła (ul. Rysownicza 11)
  13. przy kościele Jezuitów w Łodzi (ul. Sienkiewicza 60)
  14. przy kościele pw. Najświętszego Sakramentu (aleja Romantyczna 1)
  15. na Targowisku Górniak (plac Niepodległości)

Uzupełnienie lodówek społecznych stanowią trzy jadłodzielnie funkcjonujące na terenie miasta, którymi opiekuje się grupa Foodsharing Łódź. W ich przypadku można korzystać z nich w ściśle określonych dniach i godzinach.

Jak zapełnić lodówkę?

Jedzenie przygotowane w domu musi być świeże i zdatne do jedzenia. Pakujemy mniejsze porcje w pojemniki szklane lub plastykowe przeznaczone do żywności. Opakowania opisujemy: nazwa dania, data produkcji, skład (alergeny). Potrawy powinny być tak spakowane, byśmy sami mieli ochotę je zjeść. Nie pakujemy zup i sosów do butelek z tworzyw sztucznych po napojach. Najlepiej nadają się do tego szklane słoiki, które łatwo jest umyć i wyparzyć, żeby żywność była bezpieczna.

W żadnym przypadku nie wkładamy do lodówki nadpsutych warzyw i owoców, ani produktów oryginalnych po dacie przydatności do spożycia.

od 7 lat
Wideo

Temat aborcji wraca do Sejmu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany