Co dodaje do sałatki jarzynowej Karol Okrasa
Karol Okrasa do sałatki jarzynowej dodaje... karmelizowane jabłko. Oprócz podstawowych składników - ziemniaków, selera, pietruszki, marchwi, jajek i ogórka kiszonego, Okrasa dodaje także mrożony groszek oraz karmelizowane jabłka. Jak je przygotowuje?
Obiera jabłka ze skórki i kroi na kawałeczki, na patelnię wkłada dwie łyżki miodu i zaczyna podgrzewać. Kiedy miód już się zacznie karmelizować, wrzuca pokrojone jabłka. Podpieka mieszając. Gdy jabłka już nieco zmiękną, wlewa na patelnię sok z cytryny. Taki skłądnik dodaje do sałatki, gdy jabłka ostygną. Sałatka smakuje fantastycznie.
Magda Gessler również dodaje jabłko, ale surowe, starte na tarce. Znana restauratorka wręcz zakazuje dodawać do sałatki jarzynowej cebulę. Jej zdaniem to warzywo psuje jej smak. Cebula sprawia, że danie nabiera brzydkiego zapachu.
Dodaj te produkty do sałatki jarzynowej
Znani kucharze mają także inne orginalne pomysły urozmaicenia smaku sałatki warzywnej. Niektórzy dodają do niej paprykę czerowną, inni czerwoną fasolę lub kukurydzę z puszki. Kurkurydza konserwowa sprawia, że sałatka nabiera bardziej słodkiego smaku i warto ją połączyć np. z jabłkiem.
Miłośnicy mięsa dodają do sałatki jarzynowej pokrojoną w drobną kostkę kiełbaskę, inni... śledzia.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?