5/9
Probiotyczne bakterie, czyli takie, które po spożyciu...
fot. Rene Lehmkuhl/unsplash.com

Probiotyki

Probiotyczne bakterie, czyli takie, które po spożyciu kolonizują układ pokarmowy, wywierając pozytywny wpływ na zdrowie, we właściwej postaci występują tylko w suplementach diety oraz wzbogaconych w nie produktach fikcjonalnych, takich jak specjalne jogurty i mleko acidofilne.

Produkty probiotyczne zawierają specjalne szczepy bakterii mlekowych i niektórych innych drobnoustrojów o udowodnionym działaniu, jednak podobne i również korzystne bakterie można spotkać w naturalnych produktach fermentowanych. Co ważne, do pewnego stopnia skuteczne są też organizmy martwe, np. w przetworach pasteryzowanych.

Osoby przyjmujące probiotyki zarażały się SARS-CoV-2 średnio o 14 proc. rzadziej niż te, które ich nie przyjmowały (zakres tej redukcji wynosił 8-19 procent).

W innych badaniach wykazano też, że odpowiednie szczepy probiotyczne łagodzą objawy COVID-19 i zmniejszają śmiertelność pacjentów, ponieważ stymulują układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. W opracowaniu jest lek na ich bazie, a nawet szczepionka anty-SARS-CoV-2!

6/9
Doniesienia na temat witaminy D w odniesieniu do COVID-19...
fot. Alicja Neumiler/123RF

Witamina D

Doniesienia na temat witaminy D w odniesieniu do COVID-19 pojawiły się już w 2020 roku, gdy zaobserwowano więcej powikłań infekcji u osób leczonych w szpitalu, które miały niski poziom tego składnika we krwi.

Witamina ta, inaczej cholekalcyferol, jest kluczowa dla układu immunologicznego. Receptory dla niej są obecne w ciałach odpornościowych i jest niezbędna komórkom prezentującym antygen (czyli substancji wykrywalnej przez ten układ) limfocytom T, a także samym limfocytom (T i B). Pobudza też produkcję wewnętrznych substancji antybiotycznych w ustroju, do których należą białka o nazwie katelicydyny.

Źródłem witaminy D są tłuszcze zwierzęce, takie jak masło i olej rybi, a także zawierające tłuste surowce – pełne mleko, sery i ryby morskie. Większą część wytwarzamy jednak pod wpływem promieni UV w skórze.

Uzupełnianie diety w witaminę D szło w parze rzadszą zapadalnością na COVID-19 – przeciętnie o 9 proc. (6-19 proc.)

7/9
Suplement diety zawierający różne witaminy i najczęściej...
fot. Nastya Dulhiier/unsplash.com

Multiwitamina

Suplement diety zawierający różne witaminy i najczęściej również składniki mineralne to popularne rozwiązanie nie tylko ze względu na wygodę. W preparatach występują one w takich dawkach i proporcjach, które wspomagają ich wchłanianie i działanie.

Należy jednak pamiętać, że są one zalecane jedynie przejściowo w celu uzupełnienia ubogiej odżywczo diety (np. stosowanej podczas leczenia chorób), nie mogą jednak zastąpić zróżnicowanego i zbilansowanego jadłospisu.

Korzystne działanie multiwitaminy badacze przypisali zawartości związków przeciwutleniających, które mogą zmniejszać ryzyko różnych infekcji oddechowych. W preparatach złożonych takie właściwości mają m.in. witaminy A, C, D i E, beta-karoten, selen czy kwasy omega-3

U osób łykających multiwitaminę zarażenie się koronawirusem było rzadsze średnio o 13 proc. (10-16 proc.)

8/9
Informacje na temat witaminy K pochodzą z oddzielnych badań...
fot. utima/123RF

Witamina K

Informacje na temat witaminy K pochodzą z oddzielnych badań przeprowadzonych w Hong Kongu, których głównym autorem jest Polak. Badacze zwrócili uwagę na stwierdzony już związek między jej niedoborem i ciężkim nasileniem COVID-19.

U chorych z poważnymi powikłaniami infekcji często obserwowane zaburzenia krzepliwości i zakrzepica, a powikłania kardiologiczne przyczyniają się do 40 procent zgonów takich pacjentów.

Ponieważ witamina K odgrywa ważną rolę w regulacji krzepnięcia krwi, odporności czy degradacji białka elastynowego w tkankach płuc, a jej niski poziom sprzyja stanom zapalnym w naczyniach krwionośnych, uzupełnianie go może mieć korzystny wpływ na terapię i profilaktykę infekcji koronawirusem.

Z drugiej jednak strony nadmiar witaminy K może sprzyjać powstawaniu skrzepów krwi u osób z zaburzeniami układu krzepnięcia, dlatego składnik ten warto czerpać z naturalnych produktów. Najlepszym źródłem dobrze przyswajalnej formy tego składnika jest fermentowana soja o nazwie natto. Ze względu na intensywny smak i śluzowatą konsystencję znajduje fanów głównie w krajach azjatyckich, ale w naszej diecie zastąpić go może prawdziwy, długodojrzewający ser żółty, np. szwajcarski albo duński.

Inne produkty szczególnie bogate w witaminę K to zielone warzywa, zwłaszcza liściaste, a także nasiona soi i przetwory sojowe.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Kończą się remonty na Chojnach i Rudzie Pabianickiej. ZDJĘCIA

Kończą się remonty na Chojnach i Rudzie Pabianickiej. ZDJĘCIA

Trener Widzewa Daniel Myśliwiec przed meczem z Lechem Poznań ZOBACZ WIDEO

Trener Widzewa Daniel Myśliwiec przed meczem z Lechem Poznań ZOBACZ WIDEO

Na ulicy Marmurowej psów nie ubywa, są nowe szczenięta do adopcji! ZDJĘCIA

Na ulicy Marmurowej psów nie ubywa, są nowe szczenięta do adopcji! ZDJĘCIA

Zobacz również

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Terytorialsi w Szkole Podstawowej nr 26. Uczniowie poznawali podstawy obronności

Terytorialsi w Szkole Podstawowej nr 26. Uczniowie poznawali podstawy obronności