Spis treści
Domowe przetwory
Domowe przetwory to najlepszy pomysł na przechowanie smaków lata i jesieni na cały rok. Warto poświęcić czas, by przygotować np. pyszne, owocowe dżemy czy sałatki warzywne i cieszyć się nimi, gdy tyko najdzie nas ochota na taki przysmak. To także sposób na oszczędności. Warzywa np. cukinia czy papryka kosztują znacznie mniej i lepiej smakują, gdy jest na nie sezon niż kupowane zimą w supermarketach.
Najpopularniejsze przetwory to:
- pikle ogórkowe,
- ogórki kiszone,
- sałatka z cukinii,
- papryka w occie,
- marynowane pieczarki,
- śliwki w occie,
- dżemy i konfitury owocowe.
Jeśli mamy nadmiar owoców np. wiśni to możemy przygotować z nich także sok, wiśnie w syropie czy dla dorosłych - wiśniową nalewkę.
Jak wekować przetwory?
By móc cieszyć się domowymi przetworami przez cały rok to należy je odpowiednio wekować, czyli pasteryzować. Dzięki temu owoce i warzywa zachowają na długo swój smak i wartości odżywcze.
Pasteryzacja to sposób konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 70 do 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu niszczymy znajdujące się w produktach drobnoustroje czy enzymy, które przyczyniają się do psucia przetworów.
Jest kilka sposobów na wekowanie przetworów. Najpopularniejsze metody to wekowanie na mokro i na sucho. Ważne, by ściśle przestrzegać kilku reguł, aby nasza praca nie poszła na marne.
Wekowanie na mokro w garnku
Wekowanie na mokro wymaga nieco wprawy. Można użyć specjalnego garnka do wekowania lub użyć zwykłego, a na jego dno położyć bawełnianą ściereczkę. Wstaw słoiki z przetworami, tak by się nie dotykały. Zalej całość wodą do 3/4 wysokości i wstaw na mały gaz. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj około 20 minut. Gotowe wyjmij i odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Zobacz: 10 przepisów na dania z cukinią
Wekowanie na sucho w piekarniku
Inną metodą jest wekowanie na sucho, czyli w piekarniku. Słoiki ustawiamy na blaszce do pieczenia, tak by nie dotykały się ściankami. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni Celsjusza i podgrzewamy słoiki przez około 20 minut. Gotowe zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Do tej metody nadają się tylko słoiki typu twist off, ponieważ słoiki weck mają gumowe elementy, które uszkodzą się w wysokiej temperaturze.
Naczynia do przetworów
Do przygotowywania przetworów na zimę warto wybrać odpowiednie naczynia. Najlepsze są szklane słoiki, odporne na działanie wysokiej temperatury. Do wyboru są:
- słoiki typu twist-off czyli słoiki o krawędziach ze specjalnym gwintem, do którego idealnie pasuje blaszana zakrętka,
- słoiki typu weck, które mają szklane zakrętki i specjalną gumkę.
Sok, ketchup czy sos można przygotować w szklanych butelkach. Są one również dostępne w dwóch opcjach: z profilowaną zakrętką lub z zapięciem z gumką.
Przetwory z cukinii
Jednym z warzyw, które idealnie nadają się do przygotowywania domowych przetworów jest cukinia. Można przygotować z niej np.:
- sałatkę z cukinii,
- pikle z cukinii,
- dżem z cukinii,
- ketchup z cukinii.
Mam dla ciebie przepis na pyszną i bardzo prostą do przygotowania sałatkę z cukinii. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Na koniec tylko przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Proponuję wybrać metodę na sucho.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować sałatkę z cukinii na zimę:
Przepis na sałatkę z cukinii na zimę
(porcja na 10 słoików półlitrowych, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Składniki:
- 4 kg cukinii,
- 0,5 kg marchewki,
- 0,5 kg cebuli,
- 1 główka czosnku,
- natka pietruszki,
- koperek,
- 12 łyżeczek soli,
- pół szklanki cukru
- szklanka oleju,
- szklanka octu.
Zobacz także: surówka z cukinii do obiadu.
Jak zrobić sałatkę z cukinii na zimę?
- Umyj i osusz warzywa.
- Cukinię pokrój na cienkie talarki. Możesz w tym celu użyć tarki, obieraczki do warzyw czy po prostu nożyka.
- Marchewkę pokrój podobnie jak cukinię, na małe talarki.
- Cebulkę posiekaj w piórka,
- Czosnek pokrój drobno.
- Posiekaj natkę pietruszki i koperek.
- Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce lub garnku.
- Zalej warzywa mieszanką octu, oleju, soli i cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przykryj warzywa folią spożywczą i odstaw na około pół godziny.
- W tym czasie umyj dokładnie i wysusz słoiki i nakrętki.
- Przełóż sałatkę do słoików i zakręć.
- Na blaszce do pieczenia połóż dwa arkusze papieru do pieczenia.
- Ułóż słoiki na blaszce tak, by się nie dotykały.
- Wstaw do zimnego piekarnika, a następnie włącz go na temperaturę 120 stopni Celsjusza.
- Gdy piekarnik się nagrzeje odmierz 20 minut.
- Po 20 minutach wyłącz piekarnik i zostaw zamknięty ze słoikami w środku.
- Po około godzinie wyjmij słoiki i odkręć je wieczkiem do dołu.
- Zostaw do całkowitego wystudzenia.
- Sałatka z cukinii jest gotowa.
Czytaj także: Pasztet z cukinii na lekki obiad. Przepis na wspaniałą przekąskę pełną witamin. Odkryj tajniki pysznego dania
Sałatka z cukinii na zimę. Przepis na domowe przetwory z cuk...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Najlepszy dodatek do obiadu. Zobacz przepis z młodej kapusty
- Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. Zrobisz ją w mgnieniu oka
- Nie odmówisz sobie kolejnego kawałka. Najlepsze ciasto z rabarbarem i budyniem
- Sernik oreo bez pieczenia. Obłędny przepis na sernik z mascarpone
- Szybkie ciasto z borówkami, pyszne jak u mamy. Zobacz przepis
- Ciasteczka całuski podbiją wasze serca i podniebienia. Zobacz przepis
Piecz z przyjemnością!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?