Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
351 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelniami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdawnu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnie, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipers, learn from your mistakes, be fearless, and above all have gun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Fantastyczne ciasta na Wielkanoc. Oto 25 najlepszych przepisów
Na Wielkanoc warto przygotować pyszne, domowe ciasta. Mamy dla ciebie 25 propozycji na najlepsze słodkości, które z pewnością umilą ci święta. To m.in. mazurek...

Obłędny mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku. Musisz spróbować
Mazurek wielkanocny z masą z mleka w proszku to prawdziwy rarytas. Kruche, delikatne ciasto posmarowane jest przepysznym, mlecznym i delikatnie karmelowym...

Niesamowicie delikatny sernik z mascarpone. Odkryj przepis na kremowy sernik
Takiemu sernikowi trudno się oprzeć. Kremowa i lekka masa serowa na spodzie z ciastek z dodatkiem cytrynowego lukru i płatków migdałowych to przepis na...

Popisowa sałatka wielkanocna. Zobacz, jak ją przygotować
Na Wielkanoc warto przygotować pyszne sałatki. Proponuję sprawdzony przepis na wyśmienitą i pięknie wyglądającą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem z dodatkiem m.in....

Kluski leniwe z serem. Przepis na szybki i pyszny obiad
Kluski leniwe to popularne danie kuchni polskiej. Są tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie białego sera, jajek i mąki pszennej, by w 15...

Ta przekąska to hit na Wielkanoc. Wypróbuj przepis na jajka, które zachwycą gości
Szukasz pomysłu na wielkanocną przekąskę? Proponuję wyśmienite jajka faszerowane szynką. Są szybkie i proste do przygotowania. Doprawiam je m.in. szczypiorkiem...

Pyszna babka makowa. Zobacz przepis na ciasto, które wywoła furrorę
Lubisz ciasto z makiem? Mam przepis na doskonałą babkę makową, którą pokochasz od pierwszego kęsa. To wilgotny, aromatyczny i rewelacyjny wypiek, który...

Babka piaskowa z lukrem. Ten przepis zawsze wychodzi
Ten przepis nigdy nie zawodzi. Ucierana babka piaskowa z cytrynowym lukrem to najlepsze ciasto na każdą okazję. Możesz z powodzeniem podać je jako ciasto na...

Obłędnie pyszna masa krówkowa. Zobacz, jak ją przygotować. To bardzo proste!
Masa krówkowa to pyszny dodatek do ciast i deserów. Najlepiej smakuje przygotowana samodzielnie. To bardzo proste! Mam dla Ciebie szybki i łatwy do wykonania...

Oryginalny pomysł na obiad. Zobacz przepis na naleśniki gyros
Szukasz pomysłu na oryginalny obiad? Proponuję naleśniki gyros z kurczakiem. To sycące i aromatyczne danie. Proponuję dodać do nich m.in. paprykę, kukurydzę i...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Sony Xperia 1 IV 12/256GB Czarny
smartfon xperia 1 iv dysponuje najlepszymi rozwiązaniami firmy sony dla każdego użytkownika i...