Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Obłędne ciasto mleczna kanapka. Wygląda i smakuje jak znany batonik. Wypróbuj przepis na ciasto z kajmakiem i mlekiem w proszku

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Mleczna kanapka to ciasto bez pieczenia z kajmakiem i mlekiem w proszku
Mleczna kanapka to ciasto bez pieczenia z kajmakiem i mlekiem w proszku 123rf/sereznyi/zdjęcie ilustracyjne
Ciasto mleczna kanapka to pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Moja koleżanka zrobiła je na imprezę, na której zniknęło w 15 minut. Oczywiście wszyscy wzięli od niej przepis, który ci przekazuję. To ciasto wygląda i smakuje jak popularny baton, ale jest go znacznie więcej. Koniecznie wypróbuj przepis na całą blachę.

W skrócie

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto bez pieczenia? Polecam mleczną kanapkę. Nazwa, wygląd oraz smak deseru nawiązuje do popularnego batonika. Jeśli jesteś jego fanem, to koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z kajmakiem i mlekiem w proszku. Jest proste do zrobienia i trudno je zepsuć. Będzie idealnym poczęstunkiem do kawy. W przepisie na ciasto mleczna kanapka możesz wykorzystać domowy krem kajmakowy, który jest równie łatwy do przygotowania. Jeśli chcesz ułatwić sobie sprawę, to po prostu kup gotową masę kajmakową. Ciasto mleczna kanapka będzie równie smaczne. Pamiętaj, by odpowiednio długo schłodzić je w lodówce. Na zimno smakuje najlepiej.

Ciasto mleczna kanapka – przepis na pyszne ciasto z kajmakiem

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Porcja: blacha 30 x 20 cm
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
Na spód:

  • 250 g ciasteczek maślanych lub herbatników,
  • 150 g masła,
  • 5 łyżek gotowego kremu orzechowego.

Na krem:

  • 350 g domowego kremu kajmakowego lub gotowej masy kajmakowej,
  • 2 szklanki ugotowanego mleka w proszku,
  • 100 g cukru,
  • kostka masła.

Na polewę czekoladową:

  • 150 g czekolady deserowej,
  • 150 ml śmietanki 30%.

Polecam także: Najlepsze ciasta bez jajek. Wypróbuj sprawdzone przepisy

Jak zrobić ciasto mleczna kanapka?

  1. Najpierw przygotowałam spód. Ciasteczka zmieliłam w blenderze i przełożyłam do miski.
  2. W rondelku roztopiłam masło, wlałam do ciasteczek, dodałam krem orzechowy i wymieszałam.
  3. Spód ułożyłam w formie wyłożonej papierem i lekko ugniotłam. Wstawiłam do lodówki.
  4. Następnie zajęłam się przygotowaniem kremu do przełożenia ciasta.
  5. Masło utarłam z cukrem aż zrobiło się puszyste. Powoli dodawałam mleko (nie powinno być zbyt ciepłe) i dalej miksowałam na gładką masę.
  6. Krem kajmakowy przełożyłam do rękawa cukierniczego i wylałam na spód ciasta. Następnie na kajmaku ułożyłam warstwę kremu mlecznego.
  7. Ciasto wstawiłam do lodówki i zajęłam się polewą czekoladową.
  8. W rondelku podgrzałam śmietankę i dodałam czekoladę. Nie gotowałam, tylko mieszałam do uzyskania gładkiej polewy. Zostawiłam do lekkiego przestudzenia.
  9. Polewę czekoladową wylałam na ciasto i wstawiłam do lodówki na trzy godziny.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Obłędne ciasto mleczna kanapka. Wygląda i smakuje jak znany batonik. Wypróbuj przepis na ciasto z kajmakiem i mlekiem w proszku - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany