Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na talerzach pacjentów łódzkich szpitali. Zobaczcie, co serwowano im w Wielkanoc...

LB
Co się znalazło na talerzach pacjentów łódzkich szpitali podczas tegorocznych świąt wielkanocnych?

W menu świątecznym pacjentów Szpitala im Kopernika w diecie ogólnej znajdą się: biała kiełbasa w sosie musztardowo-chrzanowym, żurek, szynka, jajka i babka świąteczna. Menu dla pacjentów z jednostkami chorobowymi (np. pacjent z cukrzycą), które wymagają diety specjalnej będą konstruowane zgodnie z zaleceniami lekarza, a więc w menu nie będą mogły znaleźć się potrawy Wielkanocne.
W szpitalu im. N. Barlickiego w Niedzielę Wielkanocna pacjenci na diecie podstawowej dostaną 400 ml żurku na zakwasie, 80 g parzonej białej kiełbasy, jedno jako gotowane, 50 g chrzanu, 50 g ciasta drożdżowego, 150 g pieczywa, 15 g masła i 200 ml kawy mlecznej. Na obiad zjedzą 400 ml rosołu z makaronem i natką pietruszki, a na drugie danie 150 g pieczonego kurczaka, 200 g ziemniaków gotowanych, 150 g buraczków gotowanych oraz napój owocowy.
Na kolację będzie 50 g szynki konserwowej, 50 g papryki, 15 g masła śmietankowego, 150 g pieczywa mieszanego, jedna mandarynka, 50 g ciasta ucieranego i 200 ml herbaty.
Natomiast pacjenci na diecie cukrzycowej otrzymają zmodyfikowaną wersję powyższego śniadania. Będzie żurek, chleb graham, ale zamiast kiełbasy 60 g polędwicy sopockiej. Zamiast ciasta dostaną 50 g papryki świeżej, a herbatę bez cukru.
Na drugie śniadanie zjedzą jabłko. Natomiast obiad to zupa jarska z kaszy jęczmiennej z pietruszką, a na drugie danie gotowany kurczak bez skóry w warzywach, sałatka z buraczków na zimno, kompot z jabłek bez cukru. Na podwieczorek zaplanowano brokuły, pieczywo chrupki i masło. Natomiast kolacja to 60 g szynki konserwowej, 50 g ogórka kwaszonego, 50 g pomidora, pieczywo graham 130 g i sałatka bez cukru.
Pacjenci leczeni w "Barlickim", którzy są na diecie lekkostrawnej, w niedzielę na śniadanie zjedzą 60 g polędwicy sopockiej, 50 g ciasta drożdżowego, 130 g pieczywa pszennego, 15 g masła i 200 ml kawy mlecznej. Obiad to krupnik z kaszy jęczmiennej z natką pietruszki, kurczak gotowany bez skóry, sos jarzynowy, buraczki gotowane i napój owocowy. Kolacja to 60 g szynki konserwowej, jabłko gotowane, 60 g ciasta drożdżowego, 130 g pieczywa pszennego, 15 mg masła śmietankowego, herbata bez cukru.

W szpitalu Pro Familia przygotowano zaś taki jadłospis:
Lany Poniedziałek

  • Żywiecka, pomidor z mozzarellą i oliwą na sałacie, pieczywo, masło ,herbata
  • Polędwica sopocka, sałatka warzywna z jajkiem i sosem śmietanowym, dżem 25g, pieczywo, masło, herbata owocowa
  • Rosół z makaronem, udko drobiowe pieczone, ziemniaki z natką pietruszki, mizeria z jogurtem i zielonym koperkiem, ciasto, kompot owocowy, jabłko.

Niedziela Wielkanoc

  • Szynka gotowana, jajo z jogurtem i groszkiem konserwowym/ kukurydzą, delikatna ćwikła, pieczywo, masło, herbata z cytryną, babka makowa
  • Polędwica drobiowa, papryka z rzodkiewką na sałacie lodowej , pieczywo, masło, herbata owocowa
  • Żurek z białą kiełbasą, bitki wieprzowe, kluski śląskie/ kasza gryczana, sałata zielona z sosem vinegret, ciasto, kompot owocowy

Wielka Sobota

  • Jogurt z musli, twarożek, rzodkiewka+ sałata+ oliwa , pieczywo, masło, herbata owocowa
  • Ogonówka, dżem, warzywa gotowane z oliwą, pieczywo, masło, herbata
  • Pieczarkowa z makaronem, ryba po grecku z warzywami ,ziemniaki z zieloną pietruszką, surówka wielowarzywna , banan, kompot owocowy

Wielki Piątek

  • Jajko na twardo, burak pieczony z sosem jogurtowym i ziarnami, pieczywo, masło, herbata owocowa,
  • Ser żółty, ogórek zielony z koperkiem i oliwą na zielonej sałacie, pieczywo, masło, herbata
  • Krupnik z kaszy jęczmiennej , naleśniki z serem z śmietanką i cukrem, jabłko 100g, kompot owocowy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany