MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wilgotne ciasto pomarańczowe nasączone pysznym syropem. Cudownie smakuje i pięknie wygląda. Wypróbuj przepis na pyszny deser

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dobrze nasączone ciasto pomarańczowe jest pyszne i wilgotne
Dobrze nasączone ciasto pomarańczowe jest pyszne i wilgotne 123rf/natkinzu/zdjęcie ilustracyjne
Wilgotne, aromatyczne ciasto i soczyste pomarańcze to sposób na wyśmienity deser do kawy czy herbaty. Wypróbuj mój przepis na odwrócone ciasto pomarańczowe, które nie tylko świetnie smakuje, ale i zachwyca wyglądem. To pyszny deser, którym na pewno zachwycisz rodzinę lub swoich gości.

W skrócie

Szukasz przepisu na aromatyczne, wilgotne ciasto? Wypróbuj odwrócone ciasto pomarańczowe nasączone słodkim syropem z pomarańczy. Nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda. Być może znasz przepis na słynne odwrócone ciasto ananasowe, które jest jednym z najpopularniejszych deserów w Australii i USA. Pamiętam z dzieciństwa serial animowany pt. "Jetsonowie", w którym jeden z bohaterów wręcz szalał na widok tego ciasta. Byłam go bardzo ciekawa i kiedy pierwszy raz upiekłam je jako dorosła osoba, rzeczywiście zachwyciło mnie smakiem. Dziś mam dla ciebie przepis na podobne ciasto, ale z pomarańczami. Jest wilgotne, ponieważ nasączamy je sokiem, ale nie za słodkie. Wypróbuj przepis na pyszne ciasto, które możesz podać na deser do popołudniowej kawy lub herbaty.

Odwrócone ciasto pomarańczowe – przepis na wilgotne, słodkie ciasto

Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: blacha o średnicy 24 cm
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 60 g kaszy manny,
  • 100 g masła,
  • 100 ml jogurtu greckiego,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek cukru białego,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 pomarańcze.

Na syrop:

  • 2 pomarańcze,
  • 4 łyżki cukru,
  • pół szklanki wody.

Jak zrobić wilgotne ciasto pomarańczowe?

  1. Nagrzałam piekarnik do 170 stopni.
  2. Masło roztopiłam w rondelku.
  3. Mąkę, kaszę mannę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia wymieszałam w dużej misce.
  4. Jajka i cukier zmiksowałam w mikserze na puszystą masę.
  5. Z pomarańczy otarłam skórkę, a owoce bez skórki pokroiłam na ładne plasterki.
  6. Przestudzone masło dodałam do masy jajecznej, wymieszałam, dodałam jogurt grecki i skórkę z pomarańczy i jeszcze raz wymieszałam.
  7. Do masy dodałam suche produkty z pierwszej miski. Całość krótko zmiksowałam.
  8. Tortownicę wysmarowałam masłem, a na dnie ułożyłam plastry pomarańczy.
  9. Na pomarańcze delikatnie wyłożyłam ciasto. Wstawiłam je do piekarnika i piekłam 40 minut. Przed wyjęciem sprawdziłam patyczkiem, czy jest suche w środku. Jeśli nie będzie, można przedłużyć pieczenie o pięć minut.
  10. Gdy ciasto stygło, przygotowałam syrop. Z pozostałych pomarańczy wycisnęłam sok i podgrzałam w rondelku z wodą i cukrem. Gotowałam go kilka minut, aż lekko zgęstniał.
  11. Przestudzone ciasto jeszcze przed wyjęciem z blachy i odwróceniem posmarowałam częścią syropu. Odczekałam 15 minut, po czym odwróciłam ciasto, aby plastry pomarańczy znalazły się na wierzchu. Ciasto kilka razy smarowałam syropem za pomocą pędzelka. Za każdym razem robiłam przerwy, żeby syrop się wchłonął.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wilgotne ciasto pomarańczowe nasączone pysznym syropem. Cudownie smakuje i pięknie wygląda. Wypróbuj przepis na pyszny deser - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany