Spis treści
Kuchenne rewolucjonistki
Kobieca strona gastronomii wciąż rośnie w siłę. Na kartach historii zapisało się już wiele kobiet, które swoją pasją do kulinariów wniosły bardzo wiele w nasze życie. To kucharki, pisarki, publicystki, restauratorki, dziennikarki i kobiety biznesu.
Wybraliśmy dla Ciebie pięć kobiet, które naszym zdaniem zasługują na miano kuchennych rewolucjonistek. Ich praca odmieniła oblicze gastronomii, ich książki z przepisami sprzedawane są w milionach egzemplarzy, a nagrania programów kulinarnych mają tysiące wyświetleń w mediach społecznościowych.
Julia Child: królowa kuchni francuskiej
Julia Child (1912-2004) to znana amerykańska szefowa kuchni, ikona telewizji i pisarka, która spopularyzowała w USA potrawy francuskie. Jej książki, m.in. Mastering the Art of French Cooking z 1961, są do dziś bestsellerami i pozycjami obowiązkowymi w biblioteczce każdego kucharza. Julia Child zasłynęła także dzięki swoim telewizyjnym programom kulinarnym, przede wszystkim The French Chef.
Julia Child w czasie II wojny światowej rozpoczęła pracę w Office of Strategic Services. Tam poznała swojego męża, Paula Childa. Para przeniosła się do Paryża, gdzie miała okazję zapoznać się z tajnikami francuskiej kuchni.
W 1951 roku Julia Child jako pierwsza kobieta ukończyła prestiżową szkołę kucharską Le Cordon Bleu.
Wysportowana i silna, pełna radości z życia, poczucia humoru, dystansu do siebie i miłości do masła, do dziś jest ikoną amerykańskiej gastronomii. Historia jej życia, pełnego pasji i smaków, została uwieczniona w filmie „Julie & Julia”, na podstawie bestsellerowej książki Julie Powell.
Może czas na nową patelnię?
kup teraz

Patelnia ZWIEGER Obsidian 7461, 24 cm
Patelnia ZWIEGER Obsidian 7461, 24 cm
kup teraz

Patelnia Do Naleśników Jajek Pancakes Indukcja Gaz Fp-7
Patelnia Do Naleśników Jajek Pancakes Indukcja Gaz…
Lucyna Ćwierczakiewiczowa: polska tytanka gotowania
Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1826-1901) – to znana polska kucharka i publicystka. Zrewolucjonizowała naszą gastronomię i była pierwszą osobą w Polsce, która zarabiała na pisaniu książek kulinarnych.
Najbardziej znane książki jej autorstwa to m.in.:
- Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast (Warszawa 1858)
- 365 obiadów za pięć złotych (Warszawa 1860)
- Poradnik porządku i różnych nowości gospodarskich (Warszawa 1876),
- Nauka robienia kwiatów bez pomocy nauczyciela (Warszawa i Kraków 1879)
Lucyna Ćwierczakiewiczowa była znaną postacią dziewiętnastowiecznej Warszawy i inspiracją dla wielu ówczesnych pisarzy i poetów.
"Imponujący wzrost, tusza, postawa, silny głos, ostre, energiczne, nawet zamaszyste ruchy, pewna rubaszność w zachowaniu i manierach" - fragment "Klubu kawalerów" Michała Bałuckiego, w którym autor opisywał Dziurdzilińską, postać, której pierwowzorem była właśnie Lucyna Ćwierczakiewiczowa.
Eugénie Brazier: matka chrzestna gastronomii Lyonu
Eugénie Brazier (1895-1977) to pierwsza szefowa kuchni, która zdobyła 3 gwiazdki Michelin. Uznawana jest powszechnie za matkę nowoczesnej kuchni francuskiej. Dzięki swoim osiągnięciom ustanowiła Lyon kulinarną stolicą Francji.
Jedną z jej najbardziej znanych potraw jest „beautiful dawn lobster”. To homar podawany z brandy i śmietaną.
„La Mère była twardą i skromną kobietą, która instynktownie wiedziała, jak wybrać najlepszego z nas, w taki sam sposób, w jaki wybierała najlepszy produkt” - opisywał kucharkę jej najsłynniejszy student, Paul Bocuse. Źródło: newsgastro.pl
Brazier łącznie zdobyła aż sześć gwiazdek Michelin - trzy gwiazdki w każdej ze swoich dwóch restauracji (w Lyonie i w Col de la Luere).
Gotuj smacznie i zdrowo!
kup najtaniej

Mason Cash Kamionkowe Naczynie Do Zapiekania Classic Collection...
Nigella Lawson: kulinarna influencerka
Nigella Lawson jest obecnie jedną z najbardziej rozpoznawalnych kucharek i publicystek na świecie. To ona pokazała kuchnię prawdziwą i bez kompleksów.
Jej książki sprzedawane są w milionach egzemplarzy. Fani doceniają m.in. praktyczne porady, ciekawe przepisy i wesołe, pełne dystansu anegdoty.
Nigella jest córką brytyjskiego polityka. Pracę w mediach zaczynała jako redaktorka „The Sunday Times”. Następnie pisała recenzje i artykuły dotyczące jedzenia dla angielskich dzienników i magazynów. Wielką sławę przyniosły jej książki i programy kulinarne. Obecnie swoimi przepisami dzieli się chętnie na Facebooku i Instagramie.
Ewa Wachowicz: gwiazda telewizji dla smakoszy
Ewa Wachowicz jest znaną polską producentką, dziennikarką, kucharką i jurorką polskiej edycji programu Top Chef. Jest pierwszą kobietą w Polsce, która na tak szeroką skalę połączyła karierę telewizyjną z pasją kulinarną.
W 2007 został producentką oraz prowadzącą autorski program kulinarny Ewa gotuje dla Polsatu. Jest właścicielką restauracji Zalipianki Ewa Wachowicz w Krakowie.
Fani doceniają ją m.in. za sprawdzone przepisy na domowe ciasta, sałatki i szybkie obiady oraz aktywność w social mediach.
źródła: newsgastro.pl, dzieje.pl
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Przyrządzaj pyszne wypieki!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?