MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Niespotykane doznania będą czekać na sportowców w wiosce olimpijskiej. Mistrzowie kuchni zaprezentują lokalną gastronomię

Piotr Olkowicz
Piotr Olkowicz
JOEL SAGET/AFP/East News
Alexandre Mazzia, jeden z najbardziej znanych francuskich szefów kuchni, chce zapewnić sportowcom niespotykane kulinarne doznania, oferując w wiosce olimpijskiej swoje popisowe dania. Jak zapewnia, jego celem jest zaoferowanie chwil przyjemności skupionym na rywalizacji zawodnikom. W przerwie pomiędzy treningami i startami sportowcy będą mogli delektować się jednym z popisowych dań prowadzącego znaną restaurację w Marsylii Mazzii - pastą z ciecierzycy czy proponowanym na deser gazpacho wiśniowo-arbuzowym.

47-letni Mazzia, trzygwiazdkowy szef kuchni z Marsylii, jest jednym z trójki francuskich mistrzów – obok Amandine Chaignot i Akrame'a Benallala – wybranych do reprezentowania lokalnej gastronomii wśród sportowców podczas tegorocznych igrzysk i paralimpiady w Paryżu.

- Celem jest prezentacja kulinarnego francuskiego know-how i gościnności, ale także zaprezentowanie przepisów w stylu własnej restauracji - tłumaczył Mazzia, w którego lokalu, nazwanym "AM", honorowe miejsce zajmuje ogromy, czarno-biały plakat przedstawiający Michaela Jordana, gwiazdę amerykańskiej koszykówki.

Znany restaurator doskonale wie, jak żywić sportowców, bowiem przez wiele lat zawodniczo uprawiał koszykówkę, grając w czołowych francuskich zespołach ligowych.

- Nasze przepisy są dedykowane wszystkim sportowcom, bez względu, czy jest to kajakarz, szermierz czy siatkarz - podkreślił mierzący 195 cm restaurator.

Podczas igrzysk Mazzia będzie nadzorował przygotowanie 300 porcji - w limitowanych seriach w niedziele i poniedziałki - w wiosce olimpijskiej w Paryżu, gdzie każdego dnia sportowcom będzie serwowanych łącznie 10 tysięcy posiłków.

W daniach urodzonego w Pointe-Noire w Republice Konga kucharza znajdą się charakterystyczne dla jego kuchni przyprawy, soki i sosy a także bliskie mu produkty, jak tapioka czy buraki.

Mazzia przekazał, że specjalnemu opracowaniu poddał np. bogatą w błonnik ciecierzycę, by zapewnić jej "lepszą strawność". Jedną z propozycji będzie też ryba grillowana w stylu indonezyjskiego satay z wywarem z kaczki i nasionami werbeny, w towarzystwie mocno zredukowanej tapioki z sosem Worcestershire. A dla sportowców, którzy chcą zakończyć słodkim akcentem, słynny szef kuchni proponuje gazpacho wiśniowo-arbuzowe z grillowanym pomidorem.

Mazzia do 30. roku życia realizował swoje dwie pasje - gotowanie oraz koszykówkę i nie zapomniał, co zawdzięcza swojej boiskowej przeszłości.

- Sport mnie wychował. Oprócz takich wartości, jak fair play, wzajemna pomoc, myślę, że w zawodowej karierze pomogła mi przede wszystkim precyzja, zaangażowanie, a także chęć sprawiania innym przyjemności – przyznał.

Źródło: PAP

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Świątek w finale turnieju w Rzymie!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Niespotykane doznania będą czekać na sportowców w wiosce olimpijskiej. Mistrzowie kuchni zaprezentują lokalną gastronomię - Sportowy24

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany