Jak zrobić chrzan? Przepis. Korzeń wyleczy zatoki, niestrawność i uśmierzy bóle kręgosłupa - wykorzystajmy go teraz jesienią

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Kupując gotowy chrzan warto zwrócić uwagę na jego skład.
Kupując gotowy chrzan warto zwrócić uwagę na jego skład. Krzysztof Szymczak
Chrzan to jedna z najpopularniejszych polskich przypraw, choć polska kuchnia wykorzystuje go przede wszystkim w czasie Wielkanocy jako dodatek do jajek, wędlin i świątecznego żuru. Warto jednak zawsze mieć słoiczek pod ręką, bo polski chrzan to nie tylko przysmak mięsożerców, ale także zdrowy dodatek w codziennej diecie. O tej porze roku warto go przygotować samodzielnie. Jesienią w korzeniu chrzanu kumulują się najsmaczniejsze i najcenniejsze składniki. Tylko trzeba uważać. Ucierając korzeń chrzanu można się porządnie zalać łzami. Na szczęście to świetnie oczyszcza zatoki i śluzówkę oka. A to szczególnie cenne w dobie pandemii.

Chrzan - sposoby przyrządzenia

Domowy chrzan to źródło witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego oraz witaminw A, E i K, a takze minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Właściwości chrzanu znane są od tysiącleci. Bogaty w substancje antybakteryjne był już w średniowieczu traktowany jako naturalny lek na przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych. Ponadto wspomaga trawienie. Stosowany zewnętrznie łagodzi bóle zwyrodnieniowe stawów i kręgosłupa oraz ból głowy. Najwięcej właściwości ma chrzan surowy, dlatego nawet do żuru powinniśmy go dodać już po ugotowaniu zupy.
Domowy przepis na chrzan
1 kg chrzanu
cytryna
1/3 szkl. octu winnego białego
4 łyżki cukru
szkl. wody
Chrzan po umyciu i obraniu ucieramy (kto ma cierpliwość i odporność na łzy może to zrobić na tarce na drobnych oczkach, mniej cierpliwi mogą wykorzystać malakser). Utarty korzeń doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny i octem oraz ciepłą wodą by uzyskać konsystencję pasty. Ugniatamy to w słoiczku i wkładamy do lodówki na 2-3 dni. Taki chrzan idealnie nadaje się do kanapek, mięs, nabiału, czy jajek oraz jako profilaktyka w budowaniu jesiennej odporności. Smakosze mogą codziennie zjadać łyżeczkę chrzanu na odporność.
Domowy syrop na kaszel i przeziębienie
1 kg chrzanu
0,5 l wody
100 ml miodu (lub syropu z czarnego bzu)
Chrzan ucieramy na drobnej tarce, dodajemy wodę i w słoiku pod przykryciem odstawiamy w ciemnym miejscu na jeden dzień (min. 12 godz.). Sok przecedzamy przez gazę, dodajemy miód lub sok mieszamy i zostawiamy na kolejny dzień. Pijemy 3 razy dziennie po jedenj łyżce, dzieci po łyżeczce od herbaty.

Znamy decyzję w sprawie trzeciej dawki szczepionki.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie