Bigos z kiszonej kapusty. Mamy świetny przepis na to sycące danie. Dodaj jeden nieoczywisty składnik, który wzbogaci smak potrawy

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Bigos to świetne danie na gorąco, które sprawdza się jesienią i zimą. Jest doskonałe w smaku i bardzo sycące.
Bigos to świetne danie na gorąco, które sprawdza się jesienią i zimą. Jest doskonałe w smaku i bardzo sycące. Arfo/Getty Images
Jesienią i zimą w naszym menu częściej pojawiają się ciepłe i sycące potrawy. Jedną z nich jest właśnie bigos – staropolska potrawa, która doskonale zaspokaja głód nawet największych głodomorów. Mamy sprawdzony przepis na bigos z kiszonej kapusty, którego smak można wzbogacić, dodając jeden, całkiem nieoczywisty smak. Sprawdźcie, jak zrobić to pyszne dane z kapusty.

Spis treści

Masz ochotę na pyszny bigos z kapusty kiszonej? Mamy sprawdzony i bardzo łatwy w wykonaniu przepis, który swój wyjątkowy aromat zawdzięcza powidłom śliwkowym. Zastąpią one wędzone śliwki, przełamią kwaśność kapusty i dodadzą słodyczy.

Przepis na bigos z kapusty kiszonej

porcja: dla 4-5 osób,
czas przygotowania: ok. 2 godzin

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 300 g kiełbasy,
  • 400 g mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta majeranku,
  • 3 suszone grzybki.

Jak zrobić bigos z kapusty kiszonej?

  1. Zacznij od odciśnięcia kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać.
  2. Kapustę zalej wodą (do poziomu kapusty). Gotuj na wolnym ogniu 45 min.
  3. Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wrzącą wodą i poczekaj chwilę, aż zmiękną. Pokrój i dodaj do kapusty.
  4. Kiełbasę obierz ze skórki. Pokrój mięso.
  5. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso i kiełbasę. Podsmaż i dodaj do kapusty.
  6. Dopraw całość przyprawami i powidłami śliwkowymi.
  7. Duś jeszcze ok. 30 min, pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.

Kapusta kiszona na bigos

Pyszna kapusta kiszona od lat gości w polskiej kuchni, ze względu na swój niepowtarzalny smak, dostępność i liczne właściwości prozdrowotne. To prawdziwa bomba witaminowa. Kapusta kiszona dostarcza nam wielu cennych składników mineralnych, ma dużo witaminy C oraz witaminy A i witamin z grupy B. Jej zalety zdrowotne to m.in. korzystny wpływ na układ pokarmowy i naszą odporność. Dodatkowo kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 g kapusty jest tylko 19 kcal.

Bigos z kapusty kiszonej to prawdziwy przysmak. Najlepszy smak bigosu uzyskuje się dzięki długiemu, kilkukrotnemu podgrzewaniu i duszeniu. Niektórzy kucharze podlewają bigos odrobiną czerwonego wina, by uszlachetnić jego smak. Zachęcamy też do zrobienia gołąbków bez zawijania na rodzinny obiad. Szczególnie przydatnych, gdy nie chcecie spędzać w kuchni wielu godzin.

Bigos to świetne danie na gorąco, które sprawdza się jesienią i zimą. Jest doskonałe w smaku i bardzo sycące.

Bigos z kiszonej kapusty. Mamy świetny przepis na to sycące ...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

Innovagoods

Innovagoods Zestaw do Sushi z przepisami Suzooka 3El.

202,00 zł48,00 zł-76%
miejsce #2

Ceramic Blade

Ceramic Blade Maszynka Do Sushi

123,00 zł29,00 zł-76%
miejsce #3

Vialli Design

Vialli Design Butelka Na Oliwę Z Miarką Oil 300 Ml

59,77 zł24,90 zł-58%
miejsce #5

Joseph Joseph

Joseph Joseph Zestaw 4 Desek Do Krojenia Ze Stojakiem Index ...

436,02 zł262,00 zł-40%
miejsce #6

KINGHOFF

Kinghoff Tarka Bębnowa Do Warzyw Sera (Kh1652)

136,66 zł88,59 zł-35%
miejsce #8

Westmark

Westmark Nakłuwacz Do Jajek Biały 10802280

12,00 zł7,99 zł-33%
miejsce #9

DKD Home Decor

Dkd Home Decor 3 Pojemniki Masy Bambus Szkło Borokrzemowe ...

140,00 zł95,00 zł-32%
miejsce #11

Kuchenprofi

Kchenprofi Rozpylacz do oliwy KU-1005312820

119,90 zł92,90 zł-23%
miejsce #12

Gefu

Gefu Obieraczka Do Jabłek 3 W 1 Delico (G13560)

195,00 zł169,90 zł-13%
miejsce #13

Alessi

Alessi dziadek do orzechów (jht01)

90,00 zł78,87 zł-12%
miejsce #14

TFA

TFA Timer-minutnik elektroniczny 38.2013.01

59,00 zł57,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Bigos z kiszonej kapusty. Mamy świetny przepis na to sycące danie. Dodaj jeden nieoczywisty składnik, który wzbogaci smak potrawy - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Szym3K
Bigos jest dobrą przekąską do piwka :D Zimna perełka i ciepły bigosik z kiszonej kapusty. Pychotka.
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie