Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Barry Callebaut rozbuduje swą łódzką fabrykę czekolady

(izj)
W środę (12 listopada) odbyła się uroczystość wmurowania kamienia węgielnego pod rozbudowę łódzkiej fabryki czekolady.
W środę (12 listopada) odbyła się uroczystość wmurowania kamienia węgielnego pod rozbudowę łódzkiej fabryki czekolady. Paweł Łacheta
M.in. biała czekolada będzie produkowana na dwóch nowych liniach produkcyjnych, które powstaną po rozbudowie łódzkiej fabryki szwajcarskiej firmy produkującej czekoladę Barry Callebaut Manufacturing Polska. W środę na terenie nieruchomości przy ul. Nowy Józefów, gdzie mieści się zakład, odbyła się uroczystość wmurowania kamienia węgielnego pod nową inwestycję.

Produkcja na pierwszej z nowych linii produkcyjnych ruszy na przełomie czerwca i lipca. Cała inwestycja ma być zrealizowana do grudnia 2016 r. Będzie kosztować 95,7 mln zł.

- W ramach rozbudowy, poza liniami produkcyjnymi, zostaną powiększone także pomieszczenia magazynowe, jak również powstanie nowy warsztat mechaniczny i nowy budynek biurowy - mówi Piotr Jendryke, dyrektor operacyjny w łódzkiej Barry Callebaut Manufacturing Polska. - Część biurowca zajmie biuro badawczo-rozwojowe, którego pracownicy zajmują się opracowywaniem nowych receptur czekolady oraz udoskonaleniem już istniejących. W sumie przybędzie więc nam 7 tys. mkw., przy obecnych 8 tys. mkw.

W nowym zakładzie zatrudnienie znajdzie 80 nowych osób.
- Będziemy potrzebowali przede wszystkim osób do obsługi linii produkcyjnych – mówi Piotr Jendryke. - Największa rekrutacja ruszy, kiedy realizacja inwestycji będzie zbliżać się ku końcowi.

Łódzka fabryka czekolady zaczęła działać w 1995 r. Obecnie zatrudnia 150 osób. Funkcjonuje w niej sześć linii produkcyjnych, w tym cztery wytwarzające czekoladę w postaci ciekłej (w tym jedna produkująca czekoladowe polewy) oraz dwie wytwarzające czekoladę w postaci stałej. Gotowy produkt jest później transportowany, w cysternach lub w tirach, do zakładów produkujących gotowe wyroby czekoladowe w całej Polsce, ale także w osiemnastu innych krajach europejskich, m.in. w Niemczech, Czechach i Słowacji. W ubiegłym roku łódzka czekolada trafiła również do Egiptu. Łódzką czekoladą są oblane np. słynne w całej Polsce batoniki Prince Polo.

Dzięki nowej inwestycji produkcja czekolady w Łodzi, która obecnie wynosi 72 tys. ton rocznie, zwiększy się o dodatkowe 45-50 tys. ton co roku.

Do hipermarketu REAL z... kombinerkami - list Internauty

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany