Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1113 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Buchta na podwieczorek. Zobacz sprawdzony przepis na puszyste bułeczki z wiśniami
Puszyste buchty drożdżowe wprost rozpływają się w ustach. Aby były lekkie jak chmurka, warto wcześniej nastawić zaczyn z fermentowanego ciasta. Najlepsza...
Mięsna uczta prosto z Węgier. Zobacz tradycyjny przepis na bogracz z wołowiny
Bogracz to tradycyjny gulasz dawniej gotowany w kociołku nad ogniskiem. Szczególnie przyrządzany był z dziczyzny wymieszanej z wołowiną. Współcześnie danie...
Włoska tradycja w twojej kuchni. Poznaj przepis na babkę panettone na święta
Tradycyjne panettone to włoski wypiek, który serwuje się na Boże Narodzenie i (znacznie rzadziej) na Wielkanoc. Zachęcamy do dostosowania przepisu na włoską...
Dodaj smaku Wielkanocy. Wypróbuj przepis na pyszny sos tatarski
W czasie świąt wielkanocnych szukamy metod na urozmaicenie smaku domowego majonezu. Jednym z nich jest sos tatarski. Proponowany przez nas przepis jest w duchu...
Ciasto cappuccino dla kawoszy. Zobacz prosty przepis na ciasto bez pieczenia
Domowe ciasto cappuccino to przysmak, który przypadnie do gustu miłośnikom kawy. W wykonaniu przypomina odrobinę tiramisu. Tak jak włoski przysmak składa się z...
Kalendarz przygotowań do świąt wielkanocnych. Proponujemy przepisy dla zapracowanych
Wielkanoc to czas, który chcemy spędzić w gronie najbliższych osób. Aby mieć dla nich więcej czasu, a także przygotowując posiłki po powrocie z pracy,...
Bagietka czosnkowa na śniadanie. Wypróbuj przepis na pieczywo z długiej fermentacji
Domowa bagietka czosnkowa to świetny wypiek dla miłośników intensywnych smaków. Aromat czosnku i pietruszki jest mocno wyczuwalny i świetnie współgra z domowymi...
Przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą. Tradycyjne danie na Wielkanoc
Zupa chrzanowa to klasyczne danie kuchni polskiej. Często podawana jest na Wielkanoc zamiast żurku i barszczu białego. Przepis na nią znalazł się w e-booku „The...
Nie wyrzucaj zielonych liści. Mamy pyszny przepis na pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to zdrowy i prosty przysmak, który zrobisz z łatwo dostępnych składników. Mając warzywa ze sprawdzonego źródła, warto wykorzystać je w...
Apetyczne pulpety w sosie koperkowym. Spróbuj przepis na domowy obiad jak u mamy
Pulpety w sosie koperkowym to danie, które wiele osób wspomina z rozrzewnieniem z czasów dzieciństwa. Najczęściej gotowano je z delikatnego mięsa cielęcego. W...