Nie wiem, czy ludzie nas zrozumieją, czy będą wiedzieli co chcemy przekazać przez jedzenie, ale my mamy swój punkt widzenia pizzy - powiedział Rafał Telus, pizzaiolo i współwłaściciel nowej pizzerii "Ferment"
Nazwa lokalu wzięła się stąd, że większość produktów poddawana jest fermentacji: od napojów alkoholowych, na bazie których przygotowuje się drinki po ser, drożdże do ciasta i składniki, które są w restauracji samodzielnie przygotowywane jak kimchi, azjatyckie grzybki, czy chilli. Choć w menu można znaleźć takie pizze jak margherita, diavola, crudo, quattro (formaggi), czy capriciosa, dodatki mogą zaskoczyć.
Pizze są nieoczywiste i opierają się o składniki z różnych miejsc, są składniki azjatyckie, meksykańskie. W ten sposób chcą udowodnić, że pizza jest dobrą bazą do budowania nowych rzeczy - dodaje Adrian Szpadzik.
Tak jak w klasycznej włoskiej pizzy najważniejsze jest ciasto, którego dojrzewanie trwa 48 godzin. Do tego składniki najwyższej jakości, które są przygotowywane samodzielnie lub kupowane od producentów. Liczy się nie tylko rodzaj dodatków, ale także ich wysoka jakość. Przygotowanie jednej pizzy trwa ok. 5 minut. Ciasto jest kruche i delikatne i przypomina podpłomyk. Zaskakuje połączenie marynowanych grzybków shitake, sosu pieprzowego, szynki i lekko ściętego, płynnego żółtka.
W lokalu serwowane są też drinki, które mają azjatycki charakter, a ich receotury są wymyślane na miejscu. Żeby było szybciej i wygodniej drinki są serwowane z nalewaków jak tradycyjne piwo.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zawierucha i jego śliczna żona brylują na salonach. Niedawno zostali rodzicami [FOTO]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać