Jacek okazał się najlepszym kucharzem spośród wszystkich uczestników z 27 szkół z całej Polski. Uczniowie byli oceniani przez znanych polskich jurorów konkursów kulinarnych. Nad całością czuwał Szef Kuchni Grand Signature Restaurant Tomasz Smoczyk.
Konkurs składał się z dwóch etapów. Część pierwszą stanowiło zadanie techniczne do wykonania z surowców przygotowanych przez organizatora. Uczniowie nie byli uprzedzani wcześniej, jakie one będą i co z nich trzeba będzie zrobić. Okazało się, że do wykonania był majonez. Jacek świetnie poradził sobie z tym poradził i przyrządził wyśmienity majonez.
Chcesz mieć mięśnie jak Van Damme? Zamiast chipsów i piwa sięgaj po te produkty
Część druga obejmowała przygotowanie 10 porcji zakąski, z czego 2 do oceny degustacyjnej. Do wykonania zadania należało użyć składnik główny - mięso zwierząt rzeźnych lub rybę oraz przynajmniej jeden produkt zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Specjalność, charakterystyczne dla swojego regionu zgodnie z tematem konkursu „Dziedzictwo Kulinarne”. Jacek Darnowski przygotował zakąskę, do które wykorzystał: wołowinę, jabłko grójeckie, burak, sezam.
Ćwiczenia na plecy: skuteczny trening z hantalami, w domu i na siłowni
Na wykonanie obu zadań jury wyznaczyło 180 minut – relacjonuje Elżbieta Kurowska, nauczycielka i opiekunka Jacka w konkursie. - Świetne przygotowanie techniczne naszego ucznia oraz wysublimowane połączenia smakowe w potrawie przesądziły o wygranej.
Jacek oprócz licznych nagród rzeczowych otrzymał również 7 – dniowe szkolenie w Hotelu Grand Signature w Krakowie z szefem Tomaszem Smoczyk, 3- dniowe szkolenie w Hotelu Arłamów oraz wyjazd na Targi gastronomiczne w Mediolanie host Milano.
Ale to nie jeden sukces uczniów Gastronomika.
W kategorii cukiernik - 3 miejsce zdobyły - Natalia Trojanowska i Emilia Staniaszek, również 3 miejsce w kategorii kelner i nagrodę publiczności za aranżację stołu "Leśne łowy" zdobyły - Katarzyna Gawrysiak i Patrycja Mikołajczyk, a także wyróżnienie w kategorii barman (5 miejsce) zdobył Jakub Szcześniak. Jakub zrobił drinka o nazwie Huncwot na bazie syropu z granatu i poziomki, soku pomarańczowego i z cytryny, świeżo tartego imbiru. Podał go w w szklanej kuli, z dekoracją ze świeżego rozmarynu, z kwiatkami z rzepy i skórką z pomarańczy.
"W całym mieście tak powinno być". Zdrowaśki za parkowanie przy łódzkiej parafii:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"