Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczeń łódzkiego "Gastronomika" najlepszy w Polsce! Zobacz, co ugotował w konkursie

(MJ)
Jacek Darnowski z kl. IIID Technikum Gastronomicznego w ZSG „Gastronomik” w Łodzi wygrał XX Jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, jaki odbył się w piątek, 8 marca, w Krakowie.

Jacek okazał się najlepszym kucharzem spośród wszystkich uczestników z 27 szkół z całej Polski. Uczniowie byli oceniani przez znanych polskich jurorów konkursów kulinarnych. Nad całością czuwał Szef Kuchni Grand Signature Restaurant Tomasz Smoczyk.
Konkurs składał się z dwóch etapów. Część pierwszą stanowiło zadanie techniczne do wykonania z surowców przygotowanych przez organizatora. Uczniowie nie byli uprzedzani wcześniej, jakie one będą i co z nich trzeba będzie zrobić. Okazało się, że do wykonania był majonez. Jacek świetnie poradził sobie z tym poradził i przyrządził wyśmienity majonez.

Chcesz mieć mięśnie jak Van Damme? Zamiast chipsów i piwa sięgaj po te produkty

Wylewasz z siebie na siłowni siódme poty i nie widzisz efektów. Może warto zwrócić uwagęna to, co jesz. Zamiast chipsów i piwa sięgaj po te produkty. Oto TOP 10 wysokobiałkowych przysmaków, które zbudują Twoje mięśnie.

TOP 10 produktów bogatych w białko. Chcesz mieć mięśnie jak...

Część druga obejmowała przygotowanie 10 porcji zakąski, z czego 2 do oceny degustacyjnej. Do wykonania zadania należało użyć składnik główny - mięso zwierząt rzeźnych lub rybę oraz przynajmniej jeden produkt zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Specjalność, charakterystyczne dla swojego regionu zgodnie z tematem konkursu „Dziedzictwo Kulinarne”. Jacek Darnowski przygotował zakąskę, do które wykorzystał: wołowinę, jabłko grójeckie, burak, sezam.
Ćwiczenia na plecy: skuteczny trening z hantalami, w domu i na siłowni

Na wykonanie obu zadań jury wyznaczyło 180 minut – relacjonuje Elżbieta Kurowska, nauczycielka i opiekunka Jacka w konkursie. - Świetne przygotowanie techniczne naszego ucznia oraz wysublimowane połączenia smakowe w potrawie przesądziły o wygranej.

Jacek oprócz licznych nagród rzeczowych otrzymał również 7 – dniowe szkolenie w Hotelu Grand Signature w Krakowie z szefem Tomaszem Smoczyk, 3- dniowe szkolenie w Hotelu Arłamów oraz wyjazd na Targi gastronomiczne w Mediolanie host Milano.

Ale to nie jeden sukces uczniów Gastronomika.
W kategorii cukiernik - 3 miejsce zdobyły - Natalia Trojanowska i Emilia Staniaszek, również 3 miejsce w kategorii kelner i nagrodę publiczności za aranżację stołu "Leśne łowy" zdobyły - Katarzyna Gawrysiak i Patrycja Mikołajczyk, a także wyróżnienie w kategorii barman (5 miejsce) zdobył Jakub Szcześniak. Jakub zrobił drinka o nazwie Huncwot na bazie syropu z granatu i poziomki, soku pomarańczowego i z cytryny, świeżo tartego imbiru. Podał go w w szklanej kuli, z dekoracją ze świeżego rozmarynu, z kwiatkami z rzepy i skórką z pomarańczy.

"W całym mieście tak powinno być". Zdrowaśki za parkowanie przy łódzkiej parafii:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany