W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek masła określonego poniżej.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Masło Extra Lumiko, 200 g
Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE.
W wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu w partii mrożonych różyczek brokułów określonej poniżej. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy uznać, że przedmiotowy produkt może stwarzać potencjalne zagrożenie dla konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Hortex BROKUŁY RÓŻYCZKI, 450 g, produkt głęboko mrożony
Producent: Polski Ogród Sp. z o.o., ul. Mszczonowska 2, 02-337 Warszawa
Data minimalnej trwałości: 06/2022
Numer partii: LS1C2170620 8 B 1806201448.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 2 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.
Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs” Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g
Numer partii: 2261003155
Termin przydatności do spożycia: 17.10.2020
Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu określonego w ostrzeżeniu. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy uznać, że migracja tych substancji z łopatki do żywności może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Akcesoria kuchenne – Łopatka
Kod kreskowy: 8718158001450
Dystrybutor: Firma Igmar Sp. jawna, Dąbrówka 103a, 38-211 Jasło
Opis produktu – Łopatka o barwie czarnej z poliamidu z rączką wykonaną z metalu w kolorze srebrnym i uchwytem do powieszenia. Długość łopatki 33 cm. Na uchwycie tłoczenie: +210°C 1410 °F oraz symbol dopuszczający wyrób do kontaktu z żywnością.
Na etykiecie podano również: AM/63, P.O.BOX37211, 1030 AE AMSTERDAM, THE NETHERLANDS 489759.