Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia dotyczące produktów żywnościowych oraz wyrobów mających styczność z żywnością. Wykryto w nich szkodliwe dla człowieka substancje. Jeśli masz je w domu, natychmiast się ich pozbądź!
OTO LISTA WYCOFANYCH PRODUKTÓW
Holenderski producent „Deski Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi”, Bettinehoeve BV zdecydował o konieczności wycofania dojrzewających serów kozich z białą pleśnią oznaczonych datami minimalnej trwałości od 28-10-2020 do 30-12-2020, wyprodukowanych przez ten podmiot, gdyż nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes w tych produktach.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Czytaj więcej na następnej stronie
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Lajkonik Snacks Sp. z o. o. wycofaniu z obrotu i od konsumentów produktów wskazanych poniżej ze względu na wykrycie tlenku etylenu w sezamie użytym do ich produkcji.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie i wprowadzanie na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone.
Chodzi o Paluszki z sezamem 150G (data trwałości 12.04.2021, 26.04.2021), Koktajlowy Mix 230G (19.04.2020, 20.04.2021, 21.04.2021, 17.05.2021), Wypiekarnia Bajgle z ziołami prowansalskimi 70g (25.04.2021, 26.04.2021, 10.05.2021) i Wypiekarnia Paluchy Oryginalne 70g (26.03.2021, 10.04.2021).
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: „Sokołów Tatar wołowy”, 200 g.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: „Tatar wołowy”, 200 g
Numer partii: 02891 02892K
Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020
Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WEe można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes w tych produktach.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.