Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak wygląda 11 kolejnych posiłków w łódzkim szpitalu klinicznym. Zobacz, czy smakowałyby ci takie śniadania, obiady i kolacje

Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Przykładowe śniadanie: płatki owsiane na mleku - 300 ml, jajko gotowane - 1 szt. , parowka drobiowa - 1 szt., ogórek zielony - 50 g, jabłko - 120 g, pieczywo pszenno-żytnie - 130 g, masło - 15 g, kawa zbożowa na mleku.

Oto kolejne 11 posiłków w diecie ogólnej, które otrzymali w tym miesiącu pacjenci szpitala im. Barlickiego.

Jabłko i warzywa
Z owoców w jadłospisie było jedynie jabłko, a z warzyw sałata, ogórek, pomidor, brokuły, marchewka, buraczek i kapusta. Co ciekawe 5 razy w tygodniu na obiad była zupa jarzynowa z pietruszką i ziemniakami, a w pozostałe barszcz czerwony z ziemniakami. Na drugie serwowano na zmianę kaszę gryczaną lub ryż, raz były też ziemniaki, a do tego pulpet w sosie pietruszkowym lub pomidorowym z surówką w postaci gotowanej marchewki, białej kapusty lub buraczków.

Marta Wysogląd – dietetyczka, autorka bloga kulinarnego JemzDietetykiem.pl i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” prezentuje przepisy na bazie produktów i przetworów z jęczmienia.ZOBACZ PRZEPISY - KLIKNIJ DALEJ

Dania z jęczmienia. Przepisy na potrawy z kaszy, mąki i płat...

Masło, a nie margaryna
Kolacja w szpitalu to zwykle 50 g żółtego sera lub ta sama ilość wędliny. Ta ostatnia miała to do siebie, że zawsze wyglądała podobnie bez względu na to czy była to polędwica drobiowa czy też sopocka. Masła (było to masło o 82 proc. zawartości tłuszczu, a nie margaryna) zawsze była kostka o wadze 15 g. Pieczywo w jadłospisie to zawsze chleb pszenny lub pszenno-żytni. Codziennie jest świeży i choć z jadłospisu wynika, że na pacjenta przysługuje 130 g (w zależności od wielkości kromki od 2 do 4), to i tak większość chorych go nie zjada.

Z obserwacji w Barlickim wynika, że duża część pacjentów je tylko jedno danie na obiad. Wielu odstawia naczynia do zwrotu z całą lub częścią porcji.
Dania gotowane podano ciepłe. Jeśli ktoś chciałby dokładkę zupy nie było problemu aby jej nie dostał, podobnie jak dodatkowego pieczywa. Kto nie je mięsa może poprosić o dietę wegetariańską. Sporadycznie się zdarza aby pacjent wybrał taką dietę.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany