Dania z jęczmienia. Przepisy na potrawy z kaszy, mąki i płatków jęczmiennych
Kruche ciasteczka jęczmienne z czekoladą i orzechami
· 200g mąki jęczmiennej
· 70g cukru
· 100g masła (zimne)
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 jajko
Dodatki:
· 35g gorzkiej czekolady
· 3 łyżki mleka
· 10g orzechów laskowych
Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj składniki, dodaj masło i ugnieć ręką. Następnie wbij jajko i ugnieć jednolite ciasto. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kuleczkę spłaszcz za pomocą widelca. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Gotowe ciasteczka odstaw do ostudzenia. Orzechy laskowe drobno posiekaj. Do rondelka wsyp pokruszoną czekoladę, wlej mleko i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Każde ciasteczko polej rozpuszczoną czekoladą, posyp orzechami i włóż ciasteczka do lodówki na 20 minut.