Kapusta pekińska
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego i odpornościowego oraz w utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Zawiera wapń, potas, kwas foliowy i wiele witamin, w tym C, A i B6 (jest niezbędna do produkcji hemoglobiny. Podnosi odporność organizmu.
Kapusta
Świeża zawiera tyle witaminy C, co pomarańcza lub cytryna. Jest źródłem witaminy E - witaminy młodości, a także prowitaminy A oraz witamin z grupy B. Jej spożywanie wpływa korzystnie na system nerwowy, usprawnia pamięć, koncentrację oraz działają antystresowo.
Pietruszka
Natka pietruszki zawiera rekordowe ilości witaminy C, potasu i żelaza, kwas foliowy i prowitaminę A (beta-karoten). Korzeń jest źródłem potasu, wapnia, fosforu, a także magnezu, beta-karotenu i witaminy C. Ma działanie moczopędne i oczyszczające.
Rukiew wodna
Jest bogata w jod oraz witaminy: A, C i z grupy B. Zawiera potas i żelazo. Swój ostry smak zawdzięcza olejkowi eterycznemu, w którego skład wchodzi siarka. Jej jedzenie działa dezynfekująco na przewód pokarmowy, orzeźwia i działa moczopędnie.