Najzdrowsze warzywa świata. Wprowadź je do swojej diety. TOP 10
Do najzdrowszych warzyw świata należą między innymi szpinak, kapusta i jarmuż. Jadaj je często, a wzmocnisz swój organizm. A które jeszcze? Zobacz w naszej galerii.
>>>ZOBACZ WIECEJ NA KOLEJNCYH SLAJDACH<<<
Boćwina
Jest źródłem żelaza, białka, witamin oraz rekordowej ilości potasu (548 mg /100 g). Dzięki zawartości tego „pierwiastka życia” jedzenie boćwiny pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi oraz odpowiednim funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego.
Burak ćwikłowy
Zawiera kwas foliowy, kobalt i żelazo. Są bogate w potas. Znajduje się w nim także wapń, witamina C oraz witaminy z grupy B. Buraki wspomagają pracę jelit.
Cykoria
Zawiera sporą dawkę witaminy C, magnez, wapń oraz ważny dla serca potas (237 mg na 100 g). Jest także źródłem beta-karotenu. Cykoria wywiera korzystny wpływ na powstawanie czerwonych ciałek krwi i na naczynia krwionośne. Działa też pobudzająco na przewód pokarmowy, wątrobę i nerki.