MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Makaron z królikiem w sosie śmietanowym [PRZEPIS]

(lb)
Mięso z królika jest bogate w aminokwasy i składniki mineralne, a w połączeniu z makaronem stworzy wartościowy i smaczny obiad.

WYNIKI WYBORÓW PARLAMENTARNYCH 2015. KTO PROWADZI W WYBORACH

Składniki:
Międzybrodzki makaron wstążka – 250 g, królik – 500 g, cebula – 2 średnie, śmietana słodka 18 proc. – 100 ml, śmietana kwaśna 18 proc. – 100 ml, sól, pieprz do smaku,
liść laurowy – 2 szt., czosnek – 3 ząbki, ziele angielskie – 4 – 5 szt., olej – 3 łyżki, świeży rozmaryn – 2 – 3 gałązki.

Wykonanie:
Makaron gotujemy, hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Królika myjemy, porcjujemy, nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Zamarynowane kawałki królika obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor.

Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy razem z królikiem. Całość podlewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany