Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grzyby suszone niezbędne na święta - ile kosztują w łódzkich sklepach?

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Adam Wojnar / Polska Press
Wielu łodzian samodzielnie zbierało i suszyło podgrzybki i borowiki W sklepach ceny są dość wysokie

W okresie przedświątecznym rośnie zapotrzebowanie na grzyby, szczególnie suszone. W sklepach zajmują miejsce na pierwszoplanowych półkach. Bo stanowią obowiązkowy składnik tradycyjnych potraw. W wigilijnym jadłospisie znajdziemy zupę grzybową, kapustę z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, uszka czy paszteciki z farszem z grzybów.

– Zainteresowanie grzybami jest bardzo średnie, słabsze niż rok temu – przyznają handlujący na łódzkich targowiskach osiedlowych. - A to dlatego, że był urodzaj, ludzie sami dużo zbierali i mają zapasy.

– Ja nawet nie jeździłam do lasu na grzyby, ale kupiłam jesienią u znajomego sprzedawcy borowiki – wspomina Barbara, emerytka z Dąbrowy. – I sama potem sobie ususzyłam, więc teraz mi już wystarczy. A trochę podgrzybków i koźlarzy przywiozły mi wnuki i zamroziłam je. Ugotuję na nich zupę na wigilię. Dodam kilka kapeluszy z borowików, aby pięknie pachniała.
Bo właśnie po ususzeniu najlepiej smakują twarde kapelusze, które mają dużą zawartość miąższu – borowików, podgrzybków, koźlarków.

– Ja niestety nie miałam szans, by jechać jesienią na grzybobranie, jak niektórzy moi znajomi i nie zrobiłam zapasów – opowiada Agnieszka, którą spotkaliśmy na zakupach w osiedlowym markecie na Teofilowie. – Nie martwiłam się, bo sądziłam, że grzybów suszonych będzie mnóstwo i że też ceny będą atrakcyjne. Niestety grzyby suszone są drogie. A że u nas w rodzinie sporo ich potrzeba, kupiłam w internecie pół kilograma kapeluszy podgrzybków brunatnych za 86 złotych. W sklepie opakowanie podgrzybków 40 g kosztuje 11,90 zł.

A oto przykładowe ceny grzybów suszonych: borowik suszony 20 g - 5,99 zł; maślak suszony 20 g - 3,99 zł; podgrzybek suszony krojony 40 g - 12,99 zł; podgrzybek suszony drobny (sznurek) 100 g - 16 zł .

Kupując suszone grzyby powinniśmy zdecydowanie unikać produktów pochodzących z niesprawdzonych źródeł, od osób nie posiadających odpowiedniego atestu. Grzyby trujące po ususzeniu nie tracą swoich zagrażających zdrowiu właściwości.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany