Maria Jagiełło, mgr inż. dietetyk
- Jeśli mamy dolegliwości związane z niskim ciśnieniem, to możemy sięgnąć po napoje zawierające kofeinę lub inne alkaloidy - kawę (kofeina), herbatę czarną (teina) parzoną przez 2-3 minuty, napoje typu cola (kofeina) oraz napoje energetyzujące (kofeina, tauryna). Ciśnienie krwi podnoszą również niewielkie ilości napojów alkoholowych o niskiej lub średniej mocy: słabe piwo, średniej mocy (wina, likiery, miody pitne). Polecam również kiszonki ekologiczne, czyli bez dodatku octu lub kwasu cytrynowego.
Pamiętajmy, że na wielkość ciśnienia wpływają również produkty zawierające sól kuchenną - ogórki kiszone, kapusta kiszona, śledzie solone, ryby wędzone, konserwy rybne, wędliny peklowane i wędzone, konserwy mięsne i sery dojrzewające.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"