Wczoraj za kilogram na osiedlowych ryneczkach płacono nawet 14,50 zł! W warzywniakach w centrum miasta ceny zaczynały się od 10 zł za kilogram. Podobnie było na Górniaku, gdzie tylko w jednym miejscu widzieliśmy cenę 8 zł, ale za czereśnie mało mięsiste. Ładniejsze, lśniące i soczyste kosztowały 10 zł i 12 zł.
Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych-FILM
– Czereśnie są drogie, bo sporo wymarzło przed zimną Zośką – zwraca uwagę Krzysztof Ratajczyk, prowadzący stoisko z owocami i warzywami na Górniaku. – Znajomy spod Sieradza opowiadał, że z 10 hektarów zbierze może tyle, co z hektara. Dlatego w ogóle może ich być mało w tym roku.
Czereśnie najsmaczniejsze są na surowo i tak je najczęściej spożywamy. Najlepsze są mięsiste i soczyste. Niespecjalnie nadają się na przetwory. Ale jeśli ktoś jest entuzjastą słodkich owocowych obiadów, może z czereśni zrobić letnią zupę.
Oto przepis, polecony naszym Czytelnikom przez Zespół Szkół Gastronomicznych „Gastronomik” w Łodzi.
Do przygotowania jednej porcji potrzebne będą:
* dojrzałe czereśnie – 100 g – 150 g
* woda – 250 ml
* cukier (do smaku)
* sok z cytryny (do smaku)
* śmietanka – 30 g
Czereśnie umyć, usunąć pestki, zalać wrzącą wodą, rozgotować. Przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać śmietankę, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem.
Można dodać trochę startego świeżego imbiru. Zupę podajemy z makaronem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Nagłe wieści o Janinie i Tadeuszu z "Sanatorium miłości"! Znamy sensacyjne szczegóły
- "Nasz Nowy Dom" czekają spore zmiany! Romanowska nie pomoże już biednym rodzinom
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco