Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czereśnie wciąż bardzo drogie

(mj)
Cena czereśni wciąż nie spada, choć na rynkach pojawia się coraz więcej różnych odmian.

Wczoraj za kilogram na osiedlowych ryneczkach płacono nawet 14,50 zł! W warzywniakach w centrum miasta ceny zaczynały się od 10 zł za kilogram. Podobnie było na Górniaku, gdzie tylko w jednym miejscu widzieliśmy cenę 8 zł, ale za czereśnie mało mięsiste. Ładniejsze, lśniące i soczyste kosztowały 10 zł i 12 zł.

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych-FILM

– Czereśnie są drogie, bo sporo wymarzło przed zimną Zośką – zwraca uwagę Krzysztof Ratajczyk, prowadzący stoisko z owocami i warzywami na Górniaku. – Znajomy spod Sieradza opowiadał, że z 10 hektarów zbierze może tyle, co z hektara. Dlatego w ogóle może ich być mało w tym roku.
Czereśnie najsmaczniejsze są na surowo i tak je najczęściej spożywamy. Najlepsze są mięsiste i soczyste. Niespecjalnie nadają się na przetwory. Ale jeśli ktoś jest entuzjastą słodkich owocowych obiadów, może z czereśni zrobić letnią zupę.


Oto przepis, polecony naszym Czytelnikom przez Zespół Szkół Gastronomicznych „Gastronomik” w Łodzi.

Do przygotowania jednej porcji potrzebne będą:
* dojrzałe czereśnie – 100 g – 150 g
* woda – 250 ml
* cukier (do smaku)
* sok z cytryny (do smaku)
* śmietanka – 30 g
Czereśnie umyć, usunąć pestki, zalać wrzącą wodą, rozgotować. Przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać śmietankę, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem.
Można dodać trochę startego świeżego imbiru. Zupę podajemy z makaronem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany