Mandarynki, pomarańcze, cytryny możemy kupić przez cały rok. Jednak to zimą te owoce są najsmaczniejsze, mają najwięcej witamin, a ich wybór jest niemal nieograniczony. To dlatego, że zima docierają do Polski cytrusy, które miały szansę dojrzewać na drzewach w basenie Morza Śródziemnego. Są dzięki temu najsmaczniejsze. Latem mamy dostęp do owoców z Chin i innych dalekich rejonów świata skąd owoce przywożone są niedojrzałe, przez co ich smak nie jest najlepszy.
Większość cytrusów otrzymamy w każdym sklepie spożywczym. Nieco gorzej jest na targowiskach, gdzie stoiska są ustawione bezpośrednio na dworze. Wówczas sprzedawcy nie decydują się na handel cytrusami, bo pochodzące z ciepłych krajów owoce źle tolerują niskie temperatury i na mrozie zwyczajnie się psują.
Zima pachnie pomarańczą i mandarynką
Olejki eteryczne jakie wydzielają cytrusy to zapach jaki jednoznacznie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia i zimową aurą. To te zapachy dominują w zimowych herbatkach rozgrzewających, świeczkach do zimowej aromaterapii, czy odświeżaczach powietrza na zimę. Ich zapach poprawia nastrój, a zjedzenie soczystej pomarańczy, czy mandarynki zaspokaja zapotrzebowanie na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia. Ponadto cytrusy doskonale komponują się z mięsnymi daniami, nadają się do rozgrzewających koktajli, czy zdrowych deserów. Równocześnie słodkie i orzeźwiające, bogate w witaminę C mają wpływ na nasze samopoczucie.
Zdrowie w pomarańczowych kulkach
Cytryny, mandarynki, pomarańcze, pomelo, czy grejpfruty to cytrusy, które obok witaminy C zawierają również witaminy E, B1, B2 i prowitaminę A. Ponadto możemy w nich znaleźć potas, wapń i żelazo. Różnią się smakiem i zapachem, ale wszystkie wywołują w nas pozytywne emocje i poprawiają zimowy nastrój. Na dodatek grejpfruty mają opinię naturalnych odchudzaczy, bo są niskokaloryczne, a zawarte w nich enzymy ułatwiają trawienie pokarmów. Charakterystyczny gorzki smak pobudza układ pokarmowy do lepszej pracy. Wpływa na przemianę materii i powstrzymuje apetyt na duże ilości jedzenia.
Ile kosztują cytrusy?
Ceny cytrusów nie zmieniły się aż tak bardzo. Zależy ona od jakości owoców, odmiany, kraju pochodzenia oraz wielkości ow2oćów. Za najsmaczniejsze uchodzą klementynki i one są najdroższe. Za kilogram zapłacimy co najmniej 7 zł. W zamian otrzymujemy aromatyczny owoc, którego skórka odchodzi bez problemu. Owoce doskonale nadają się do deserów. Kilogram kosztuje odpowiednio:
- mandarynki 3,99 - 18 zł
- pomarańcze 5 - 10 zł
- grejpfruty 5-10 zł
- pomelo 4-8 zł
- cytryny 4-8 zł
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ścibakówna nie wywodzi się z wyższych sfer. Tego nie wiedzieliście o żonie Englerta
- Od sutenerki i żony gangstera do celebrytki. Tak Kaźmierska pięła się na szczyt
- Padliśmy, gdy zobaczyliśmy z bliska stopy Heleny Vondrackovej! Ten widok poraża
- Nawet tam się wytatuowała! 17-letnia córka Wiśniewskiego zszokowała fanów