5 z 13
DYNIA W OCCIE...
fot. Dobuszynski Krystian

DYNIA W OCCIE


SKŁADNIKI:

2 kg dyni
1 kg cukru
250 ml octu
0,5 l wody
goździki, cynamon


WYKONANIE:

Dynię obrać , pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem i octem. Do zalewy włożyć pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zamykać na gorąco.
Dynia w occie stanowi doskonały dodatek do mięs, wędlin i sałatek.

6 z 13
Bułeczki śniadaniowe z dynią...
fot. ZSG Gaastronomik

Bułeczki śniadaniowe z dynią
(na 30 sztuk)
Składniki:
mąka pszenna Szymanowska typ 550 2 kg
drożdże świeże 50g
mleko 1L
przecier z dyni 400g
cukier 17g
sól 25g
rozmaryn świeży 2g
cebulka prażona 20g
jajko 1szt.
pestki dyni 40g
czarnuszka 20g
płatki owsiane 20g
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Z drożdży, cukru , mąki i mleka sporządzić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Dojrzały rozczyn dodać do mąki. Dodać przecier z dyni i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać rozmaryn, do drugiej prażoną cebulkę, trzecią pozostawić bez zmian. Ciasto pozostawić do rozrostu w ciepłym miejscu, aż podwoi swą objętość. Wyrośnięte ciasto przebić i poddać formowaniu. Uformowane bułeczki pozostawić do rozrostu końcowego. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać pestkami dyni, czarnuszką, płatkami owsianymi. Piec w temp.195 stopni przez około 15-20 minut.

7 z 13
Konfitura z dyni...
fot. ZSG Gastronomik

Konfitura z dyni

1 kg oczyszczonej dyni
100 g cukru
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
cynamon
imbir
galaretka pomarańczowa 1 szt.
sok z pomarańczy 0,2 l

Wykonanie:
Dynię pokroić na drobne kawałki, posypać kwaskiem cytrynowym. Pozostawić na kilka minut. Następnie dodać sok pomarańczowy i smażyć na wolnym ogniu. Kiedy dynia zmięknie dodać cukier, imbir i cynamon. Dynię rozdrobnić blenderem, aby konfitura była gładka. Dodać galaretkę pomarańczową. Przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut.

8 z 13
DYNIA W OCCIE...
fot. ZSG Gastronomik

DYNIA W OCCIE


SKŁADNIKI:

2 kg dyni
1 kg cukru
250 ml octu
0,5 l wody
goździki, cynamon


WYKONANIE:

Dynię obrać , pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem i octem. Do zalewy włożyć pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zamykać na gorąco.
Dynia w occie stanowi doskonały dodatek do mięs, wędlin i sałatek.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Pogrzeb Jacka Zielińskiego. Tłumy żegnały współzałożyciela Skaldów ZDJĘCIA

Pogrzeb Jacka Zielińskiego. Tłumy żegnały współzałożyciela Skaldów ZDJĘCIA

Matka Polka ma 35 lat. Będzie piknik, zbiórka na prezent i pamiątkowe certyfikaty

Matka Polka ma 35 lat. Będzie piknik, zbiórka na prezent i pamiątkowe certyfikaty

W Akademii Sztuk Pięknych bez zmian

W Akademii Sztuk Pięknych bez zmian

Zobacz również

200 wniosków do budżetu obywatelskiego w Łodzi. Teraz projekty tylko elektronicznie

200 wniosków do budżetu obywatelskiego w Łodzi. Teraz projekty tylko elektronicznie

W Akademii Sztuk Pięknych bez zmian

W Akademii Sztuk Pięknych bez zmian