DYNIA W OCCIE
SKŁADNIKI:
2 kg dyni
1 kg cukru
250 ml octu
0,5 l wody
goździki, cynamon
WYKONANIE:
Dynię obrać , pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem i octem. Do zalewy włożyć pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zamykać na gorąco.
Dynia w occie stanowi doskonały dodatek do mięs, wędlin i sałatek.
Bułeczki śniadaniowe z dynią
(na 30 sztuk)
Składniki:
mąka pszenna Szymanowska typ 550 2 kg
drożdże świeże 50g
mleko 1L
przecier z dyni 400g
cukier 17g
sól 25g
rozmaryn świeży 2g
cebulka prażona 20g
jajko 1szt.
pestki dyni 40g
czarnuszka 20g
płatki owsiane 20g
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Z drożdży, cukru , mąki i mleka sporządzić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Dojrzały rozczyn dodać do mąki. Dodać przecier z dyni i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać rozmaryn, do drugiej prażoną cebulkę, trzecią pozostawić bez zmian. Ciasto pozostawić do rozrostu w ciepłym miejscu, aż podwoi swą objętość. Wyrośnięte ciasto przebić i poddać formowaniu. Uformowane bułeczki pozostawić do rozrostu końcowego. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać pestkami dyni, czarnuszką, płatkami owsianymi. Piec w temp.195 stopni przez około 15-20 minut.
Konfitura z dyni
1 kg oczyszczonej dyni
100 g cukru
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
cynamon
imbir
galaretka pomarańczowa 1 szt.
sok z pomarańczy 0,2 l
Wykonanie:
Dynię pokroić na drobne kawałki, posypać kwaskiem cytrynowym. Pozostawić na kilka minut. Następnie dodać sok pomarańczowy i smażyć na wolnym ogniu. Kiedy dynia zmięknie dodać cukier, imbir i cynamon. Dynię rozdrobnić blenderem, aby konfitura była gładka. Dodać galaretkę pomarańczową. Przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut.
DYNIA W OCCIE
SKŁADNIKI:
2 kg dyni
1 kg cukru
250 ml octu
0,5 l wody
goździki, cynamon
WYKONANIE:
Dynię obrać , pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem i octem. Do zalewy włożyć pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zamykać na gorąco.
Dynia w occie stanowi doskonały dodatek do mięs, wędlin i sałatek.