Dynie wielkie, średnie i nieco mniejsze mamy do wyboru na rynkach i targowiskach osiedlowych. Podziw budzą zarówno te ogromne dynie, których waga sięga nawet 20 kilogramów, jak i te w niezwykłych kształtach. Klienci chętnie je kupują, zwłaszcza, że są niedrogie.
Za kilogram dyni zwyczajnej w hurcie płaci się teraz od 0,80 do 2 zł za kilogram – tak wczoraj było na rynku przy ul. Zjazdowej. W sklepach cena detaliczna jest naturalnie trochę wyższa. Ale markety organizują też promocje. I tak. np. kilogram dyni kosztuje 1,79 zł, 2,49 zł, 2,99 zł.
Cztery najpowszechniejsze odmiany dyni to: dynia zwyczajna, makaronowa, piżmowa i hokkaido.
Można też kupić nieduże dynie ozdobne, kolorowe – od białych, kremowych, po żółte, pomarańczowe i zielone, w paski i nakrapiane - przypominają np. gruszkę lub łabędzia, są niewielkich rozmiarów. Ich niebanalny wygląd sprawia, że są wykorzystywane są do dekoracji wnętrz, stołów, tworzenia oryginalnych kompozycji z warzyw, owoców i kwiatów. Do jedzenia się nie nadają. Kosztują 1-3 zł za sztukę.
POTRAWY Z DYNI NA KOLEJNYCH SLAJDACH
Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dyni dodaje się do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki.
Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię (np. do placków) lub też usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni.
Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu.
Oto kilka przepisów z wykorzystaniem dyni KLIKNIJ DALEJ
Wątróbka z dynią Doroty Wójcickiej
Składniki
300 g wątróbki drobiowej
ok.3-4 łyżki mąki pszennej
150 g oczyszczonej dyni (bez skórki i środka)
1 cebula
natka pietruszki
sól
olej do smażenia
Wykonanie
Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę opłukać, lekko osuszyć, obtoczyć w mące.
Na patelnię wlać olej, wyłożyć wątróbkę. Pomiędzy nią, wyłożyć cebulę, na wierzch posypać kostki dyni. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minut. Po tym czasie wątróbkę przekręcić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem następne 3-4 minuty. Usmażone danie posolić po wierzchu i posypać posiekaną natką pietruszki.
Kliknij dalej
Sernik dyniowy
Składniki:
Masa serowa
1 i 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (czytaj wskazówki na dole strony)
1 kg zmielonego sera (można połączyć z mascarpone pół na pół)
5 jajek
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
1/2 szklanki śmietanki 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki cynamonu
1 cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
Czekoladowy spód z orzechami: 75 g masła
75 g ciemnej czekolady
50 g cukru
1 jajko
60 g mąki pszennej
1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Śmietanka i glazura pomarańczowa:
1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru
150 g dżemu pomarańczowego
Sos toffee:
1 szklanka śmietanki 30% lub 36%
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki masła
Przygotowanie
Masa serowa: Składniki ocieplić w temp. pokojowej. W dużej misce zmiksować ser z musem z dyni, mąką, cynamonem, wanilią. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka za każdym razem miksować do połączenia się składników na małych obrotach miksera. Wlać mleko skondensowane oraz śmietankę kremową i zmiksować na gładką masę.
Dno 24 cm tortownicy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę posmarować od środka miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
okroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka z grubym dnem, mieszając roztopić na bardzo małym ogniu nie podgrzewając za bardzo masy, najlepiej jednak roztopić je w kąpieli wodnej. Dodać cukier i jajka, zmiksować. Zmiksować z mąką i orzechami. Wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 10 minut aż masa nie będzie już surowa.
Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.
Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować dżem pomarańczowy razem z 3 łyżkami wody, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.
Zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na całą noc. Podawać z sosem toffee.
Sos toffee: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu.
Wskazówki : Mus z pieczonej dyni: obrać dynię, pokroić w większą kostkę, ułożyć na blaszce i piec w 200 stopniach przez około godzinę. Ostudzić i zmiksować. Sernik pieczemy dzień przed podaniem.