1/13
Dynie wielkie, średnie i nieco mniejsze mamy do wyboru na...
fot. Aneta Zurek / Polska Press

Dynie wielkie, średnie i nieco mniejsze mamy do wyboru na rynkach i targowiskach osiedlowych. Podziw budzą zarówno te ogromne dynie, których waga sięga nawet 20 kilogramów, jak i te w niezwykłych kształtach. Klienci chętnie je kupują, zwłaszcza, że są niedrogie.

Za kilogram dyni zwyczajnej w hurcie płaci się teraz od 0,80 do 2 zł za kilogram – tak wczoraj było na rynku przy ul. Zjazdowej. W sklepach cena detaliczna jest naturalnie trochę wyższa. Ale markety organizują też promocje. I tak. np. kilogram dyni kosztuje 1,79 zł, 2,49 zł, 2,99 zł.
Cztery najpowszechniejsze odmiany dyni to: dynia zwyczajna, makaronowa, piżmowa i hokkaido.
Można też kupić nieduże dynie ozdobne, kolorowe – od białych, kremowych, po żółte, pomarańczowe i zielone, w paski i nakrapiane - przypominają np. gruszkę lub łabędzia, są niewielkich rozmiarów. Ich niebanalny wygląd sprawia, że są wykorzystywane są do dekoracji wnętrz, stołów, tworzenia oryginalnych kompozycji z warzyw, owoców i kwiatów. Do jedzenia się nie nadają. Kosztują 1-3 zł za sztukę.

POTRAWY Z DYNI NA KOLEJNYCH SLAJDACH

2/13
Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, a także np....

Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dyni dodaje się do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki.
Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię (np. do placków) lub też usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni.
Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. 

Oto kilka przepisów z wykorzystaniem dyni KLIKNIJ DALEJ

3/13
Wątróbka z dynią Doroty Wójcickiej...
fot. Dorota Wójcicka

Wątróbka z dynią Doroty Wójcickiej

Składniki
300 g wątróbki drobiowej
ok.3-4 łyżki mąki pszennej
150 g oczyszczonej dyni (bez skórki i środka)
1 cebula
natka pietruszki
sól
olej do smażenia

Wykonanie
Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę opłukać, lekko osuszyć, obtoczyć w mące.
Na patelnię wlać olej, wyłożyć wątróbkę. Pomiędzy nią, wyłożyć cebulę, na wierzch posypać kostki dyni. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minut. Po tym czasie wątróbkę przekręcić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem następne 3-4 minuty. Usmażone danie posolić po wierzchu i posypać posiekaną natką pietruszki.

Kliknij dalej

4/13
Sernik dyniowy...
fot. ZSG Gastronomik

Sernik dyniowy

Składniki:
Masa serowa
1 i 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (czytaj wskazówki na dole strony)
1 kg zmielonego sera (można połączyć z mascarpone pół na pół)
5 jajek
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
1/2 szklanki śmietanki 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki cynamonu
1 cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
Czekoladowy spód z orzechami: 75 g masła
75 g ciemnej czekolady
50 g cukru
1 jajko
60 g mąki pszennej
1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Śmietanka i glazura pomarańczowa:
1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru
150 g dżemu pomarańczowego
Sos toffee:
1 szklanka śmietanki 30% lub 36%
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki masła

Przygotowanie

Masa serowa: Składniki ocieplić w temp. pokojowej. W dużej misce zmiksować ser z musem z dyni, mąką, cynamonem, wanilią. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka za każdym razem miksować do połączenia się składników na małych obrotach miksera. Wlać mleko skondensowane oraz śmietankę kremową i zmiksować na gładką masę.

Dno 24 cm tortownicy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę posmarować od środka miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

okroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka z grubym dnem, mieszając roztopić na bardzo małym ogniu nie podgrzewając za bardzo masy, najlepiej jednak roztopić je w kąpieli wodnej. Dodać cukier i jajka, zmiksować. Zmiksować z mąką i orzechami. Wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 10 minut aż masa nie będzie już surowa.

Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.


Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować dżem pomarańczowy razem z 3 łyżkami wody, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.

Zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na całą noc. Podawać z sosem toffee.


Sos toffee: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu.
Wskazówki : Mus z pieczonej dyni: obrać dynię, pokroić w większą kostkę, ułożyć na blaszce i piec w 200 stopniach przez około godzinę. Ostudzić i zmiksować. Sernik pieczemy dzień przed podaniem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Piłkarze Widzewa mogą liczyć na swoich kibiców

Piłkarze Widzewa mogą liczyć na swoich kibiców

W majówkę można przejechać się po Łodzi Sanokiem, Konstalem, Jelczem lub Ikarusem

W majówkę można przejechać się po Łodzi Sanokiem, Konstalem, Jelczem lub Ikarusem

Na czele listy łódzkiej Lewicy stoi doświadczony parlamentarzysta

Na czele listy łódzkiej Lewicy stoi doświadczony parlamentarzysta

Zobacz również

Kibice znów wspierali żużlowców Orła Łódź ZOBACZ ZDJĘCIA

Kibice znów wspierali żużlowców Orła Łódź ZOBACZ ZDJĘCIA

Na czele listy łódzkiej Lewicy stoi doświadczony parlamentarzysta

Na czele listy łódzkiej Lewicy stoi doświadczony parlamentarzysta