Za kilogram dyni zwyczajnej w hurcie płaci się teraz od 0,80 do 2 zł za kilogram – tak wczoraj było na rynku przy ul. Zjazdowej. W sklepach cena detaliczna jest naturalnie trochę wyższa. Ale markety organizują też promocje. I tak. np. kilogram dyni kosztuje 1,79 zł, 2,49 zł, 2,99 zł.
Cztery najpowszechniejsze odmiany dyni to: dynia zwyczajna, makaronowa, piżmowa i hokkaido.
Można też kupić nieduże dynie ozdobne, kolorowe – od białych, kremowych, po żółte, pomarańczowe i zielone, w paski i nakrapiane - przypominają np. gruszkę lub łabędzia, są niewielkich rozmiarów. Ich niebanalny wygląd sprawia, że są wykorzystywane są do dekoracji wnętrz, stołów, tworzenia oryginalnych kompozycji z warzyw, owoców i kwiatów. Do jedzenia się nie nadają. Kosztują 1-3 zł za sztukę.
Tylko 27 kcal
Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dyni dodaje się do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki.
Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię (np. do placków) lub też usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni.
Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu.
A oto kilka przepisów z wykorzystaniem dyni - poleca Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Bułeczki śniadaniowe z dynią
(na 30 sztuk)
Składniki:
- mąka pszenna Szymanowska typ 550 2 kg
- drożdże świeże 50g
- mleko 1L
- przecier z dyni 400g
- cukier 17g
- sól 25g
- rozmaryn świeży 2g
- cebulka prażona 20g
- jajko 1szt.
- pestki dyni 40g
- czarnuszka 20g
- płatki owsiane 20g
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Z drożdży, cukru , mąki i mleka sporządzić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Dojrzały rozczyn dodać do mąki. Dodać przecier z dyni i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać rozmaryn, do drugiej prażoną cebulkę, trzecią pozostawić bez zmian. Ciasto pozostawić do rozrostu w ciepłym miejscu, aż podwoi swą objętość. Wyrośnięte ciasto przebić i poddać formowaniu. Uformowane bułeczki pozostawić do rozrostu końcowego. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać pestkami dyni, czarnuszką, płatkami owsianymi. Piec w temp.195 stopni przez około 15-20 minut.
Sernik dyniowy
Składniki:
Masa serowa
- 1 i 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (czytaj wskazówki na dole strony)
- 1 kg zmielonego sera (można połączyć z mascarpone pół na pół)
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
Czekoladowy spód z orzechami: 75 g masła
- 75 g ciemnej czekolady
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 60 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Śmietanka i glazura pomarańczowa:
- 1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
- 150 g dżemu pomarańczowego
Sos toffee:
- 1 szklanka śmietanki 30% lub 36%
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki masła
Przygotowanie
Masa serowa: Składniki ocieplić w temp. pokojowej. W dużej misce zmiksować ser z musem z dyni, mąką, cynamonem, wanilią. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka za każdym razem miksować do połączenia się składników na małych obrotach miksera. Wlać mleko skondensowane oraz śmietankę kremową i zmiksować na gładką masę.
Dno 24 cm tortownicy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę posmarować od środka miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka z grubym dnem, mieszając roztopić na bardzo małym ogniu nie podgrzewając za bardzo masy, najlepiej jednak roztopić je w kąpieli wodnej. Dodać cukier i jajka, zmiksować. Zmiksować z mąką i orzechami. Wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 10 minut aż masa nie będzie już surowa.
Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.
Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować dżem pomarańczowy razem z 3 łyżkami wody, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.
Zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na całą noc. Podawać z sosem toffee.
Sos toffee: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu.
Wskazówki : Mus z pieczonej dyni: obrać dynię, pokroić w większą kostkę, ułożyć na blaszce i piec w 200 stopniach przez około godzinę. Ostudzić i zmiksować. Sernik pieczemy dzień przed podaniem.
Konfitura z dyni
- 1 kg oczyszczonej dyni
- 100 g cukru
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- cynamon
- imbir
- galaretka pomarańczowa 1 szt.
- sok z pomarańczy 0,2 l
Wykonanie:
Dynię pokroić na drobne kawałki, posypać kwaskiem cytrynowym. Pozostawić na kilka minut. Następnie dodać sok pomarańczowy i smażyć na wolnym ogniu. Kiedy dynia zmięknie dodać cukier, imbir i cynamon. Dynię rozdrobnić blenderem, aby konfitura była gładka. Dodać galaretkę pomarańczową. Przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut.
DYNIA W OCCIE
SKŁADNIKI:
- 2 kg dyni
- 1 kg cukru
- 250 ml octu
- 0,5 l wody
- goździki, cynamon
WYKONANIE:
Dynię obrać , pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem i octem. Do zalewy włożyć pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zamykać na gorąco.
Dynia w occie stanowi doskonały dodatek do mięs, wędlin i sałatek.
Składniki:
Pół litra bulionu warzywnego (zrobionego z kostek rosołowych, warzywnych – to wersja dla niecierpliwych) lub rosołu, który nam został z dnia poprzedniego (chyba, że mamy dość czasu i rosół zrobimy tego samego dnia)
- 2-3 kilogramowa dynia (ja najbardziej lubię hokaido)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- bagietka
Przygotowanie:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie aż będzie miękka. Osobno na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (do miękkości). Połączyć składniki, zetrzeć do nich na drobnych oczkach imbir (dużo, gdy lubimy ostrą zupę). Doprawić pieprzem i solą.
Dynie z cebulą zblendować na jednolitą masę. Dodać tyle ciepłego bulionu, żeby zupa nie była za gęsta, ale też nie za dużo, żeby nie była zbyt wodnista. Musi mieć kremową konsystencję.
Wątróbka z dynią Doroty Wójcickiej
Składniki
- 300 g wątróbki drobiowej
- ok.3-4 łyżki mąki pszennej
- 150 g oczyszczonej dyni (bez skórki i środka)
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól
- olej do smażenia
Wykonanie
Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę opłukać, lekko osuszyć, obtoczyć w mące.
Na patelnię wlać olej, wyłożyć wątróbkę. Pomiędzy nią, wyłożyć cebulę, na wierzch posypać kostki dyni. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minut. Po tym czasie wątróbkę przekręcić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem następne 3-4 minuty. Usmażone danie posolić po wierzchu i posypać posiekaną natką pietruszki.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?