Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co zrobić z dyni? Oto proste i pyszne potrawy z dyni. Dania z dynią w roli głównej PRZEPISY

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Dynie wielkie, średnie i nieco mniejsze mamy do wyboru na rynkach i targowiskach osiedlowych. Podziw budzą zarówno te ogromne dynie, których waga sięga nawet 20 kilogramów, jak i te w niezwykłych kształtach. Klienci chętnie je kupują, zwłaszcza, że są niedrogie. Za kilogram dyni zwyczajnej w hurcie płaci się teraz od 0,80 do 2 zł za kilogram – tak wczoraj było na rynku przy ul. Zjazdowej. W sklepach cena detaliczna jest naturalnie trochę wyższa. Ale markety organizują też promocje. I tak. np.  kilogram dyni kosztuje 1,79 zł, 2,49 zł, 2,99 zł. Cztery najpowszechniejsze odmiany dyni to: dynia zwyczajna, makaronowa,  piżmowa i hokkaido. Można też kupić nieduże dynie ozdobne, kolorowe – od białych, kremowych, po żółte, pomarańczowe i zielone, w paski i nakrapiane - przypominają np. gruszkę lub łabędzia, są niewielkich rozmiarów. Ich niebanalny wygląd sprawia, że są wykorzystywane są do dekoracji wnętrz, stołów, tworzenia oryginalnych kompozycji z warzyw, owoców i kwiatów. Do jedzenia się nie nadają. Kosztują 1-3 zł za sztukę.POTRAWY Z DYNI NA KOLEJNYCH SLAJDACH
Dynie wielkie, średnie i nieco mniejsze mamy do wyboru na rynkach i targowiskach osiedlowych. Podziw budzą zarówno te ogromne dynie, których waga sięga nawet 20 kilogramów, jak i te w niezwykłych kształtach. Klienci chętnie je kupują, zwłaszcza, że są niedrogie. Za kilogram dyni zwyczajnej w hurcie płaci się teraz od 0,80 do 2 zł za kilogram – tak wczoraj było na rynku przy ul. Zjazdowej. W sklepach cena detaliczna jest naturalnie trochę wyższa. Ale markety organizują też promocje. I tak. np. kilogram dyni kosztuje 1,79 zł, 2,49 zł, 2,99 zł. Cztery najpowszechniejsze odmiany dyni to: dynia zwyczajna, makaronowa, piżmowa i hokkaido. Można też kupić nieduże dynie ozdobne, kolorowe – od białych, kremowych, po żółte, pomarańczowe i zielone, w paski i nakrapiane - przypominają np. gruszkę lub łabędzia, są niewielkich rozmiarów. Ich niebanalny wygląd sprawia, że są wykorzystywane są do dekoracji wnętrz, stołów, tworzenia oryginalnych kompozycji z warzyw, owoców i kwiatów. Do jedzenia się nie nadają. Kosztują 1-3 zł za sztukę.POTRAWY Z DYNI NA KOLEJNYCH SLAJDACH Aneta Zurek / Polska Press
Co zrobić z dyni oto proste PRZEPISY na potrawy i przetwory z dyni Dynie wielkie, średnie i nieco mniejsze mamy do wyboru na rynkach i targowiskach osiedlowych. Podziw budzą zarówno te ogromne dynie, których waga sięga nawet 20 kilogramów, jak i te w niezwykłych kształtach. Klienci chętnie je kupują, zwłaszcza, że są niedrogie.

Za kilogram dyni zwyczajnej w hurcie płaci się teraz od 0,80 do 2 zł za kilogram – tak wczoraj było na rynku przy ul. Zjazdowej. W sklepach cena detaliczna jest naturalnie trochę wyższa. Ale markety organizują też promocje. I tak. np. kilogram dyni kosztuje 1,79 zł, 2,49 zł, 2,99 zł.
Cztery najpowszechniejsze odmiany dyni to: dynia zwyczajna, makaronowa, piżmowa i hokkaido.
Można też kupić nieduże dynie ozdobne, kolorowe – od białych, kremowych, po żółte, pomarańczowe i zielone, w paski i nakrapiane - przypominają np. gruszkę lub łabędzia, są niewielkich rozmiarów. Ich niebanalny wygląd sprawia, że są wykorzystywane są do dekoracji wnętrz, stołów, tworzenia oryginalnych kompozycji z warzyw, owoców i kwiatów. Do jedzenia się nie nadają. Kosztują 1-3 zł za sztukę.

Tylko 27 kcal

Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dyni dodaje się do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki.
Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię (np. do placków) lub też usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni.
Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. 

A oto kilka przepisów z wykorzystaniem dyni - poleca Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi

Bułeczki śniadaniowe z dynią

(na 30 sztuk)
Składniki:

  • mąka pszenna Szymanowska typ 550 2 kg
  • drożdże świeże 50g
  • mleko 1L
  • przecier z dyni 400g
  • cukier 17g
  • sól 25g
  • rozmaryn świeży 2g
  • cebulka prażona 20g
  • jajko 1szt.
  • pestki dyni 40g
  • czarnuszka 20g
  • płatki owsiane 20g

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Z drożdży, cukru , mąki i mleka sporządzić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Dojrzały rozczyn dodać do mąki. Dodać przecier z dyni i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać rozmaryn, do drugiej prażoną cebulkę, trzecią pozostawić bez zmian. Ciasto pozostawić do rozrostu w ciepłym miejscu, aż podwoi swą objętość. Wyrośnięte ciasto przebić i poddać formowaniu. Uformowane bułeczki pozostawić do rozrostu końcowego. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać pestkami dyni, czarnuszką, płatkami owsianymi. Piec w temp.195 stopni przez około 15-20 minut.

Co zrobić z dyni?

Co zrobić z dyni? Oto proste przepisy na potrawy z dyni. Szy...

Sernik dyniowy

Składniki:
Masa serowa

  • 1 i 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (czytaj wskazówki na dole strony)
  • 1 kg zmielonego sera (można połączyć z mascarpone pół na pół)
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)

Czekoladowy spód z orzechami: 75 g masła

  • 75 g ciemnej czekolady
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Śmietanka i glazura pomarańczowa:

  • 1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g dżemu pomarańczowego

Sos toffee:

  • 1 szklanka śmietanki 30% lub 36%
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki masła

Przygotowanie

Masa serowa: Składniki ocieplić w temp. pokojowej. W dużej misce zmiksować ser z musem z dyni, mąką, cynamonem, wanilią. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka za każdym razem miksować do połączenia się składników na małych obrotach miksera. Wlać mleko skondensowane oraz śmietankę kremową i zmiksować na gładką masę.

Dno 24 cm tortownicy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę posmarować od środka miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka z grubym dnem, mieszając roztopić na bardzo małym ogniu nie podgrzewając za bardzo masy, najlepiej jednak roztopić je w kąpieli wodnej. Dodać cukier i jajka, zmiksować. Zmiksować z mąką i orzechami. Wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 10 minut aż masa nie będzie już surowa.
Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.
Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować dżem pomarańczowy razem z 3 łyżkami wody, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.
Zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na całą noc. Podawać z sosem toffee.

Sos toffee: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu.
Wskazówki : Mus z pieczonej dyni: obrać dynię, pokroić w większą kostkę, ułożyć na blaszce i piec w 200 stopniach przez około godzinę. Ostudzić i zmiksować. Sernik pieczemy dzień przed podaniem.

Konfitura z dyni

  • 1 kg oczyszczonej dyni
  • 100 g cukru
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • cynamon
  • imbir
  • galaretka pomarańczowa 1 szt.
  • sok z pomarańczy 0,2 l

Wykonanie:
Dynię pokroić na drobne kawałki, posypać kwaskiem cytrynowym. Pozostawić na kilka minut. Następnie dodać sok pomarańczowy i smażyć na wolnym ogniu. Kiedy dynia zmięknie dodać cukier, imbir i cynamon. Dynię rozdrobnić blenderem, aby konfitura była gładka. Dodać galaretkę pomarańczową. Przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut.

DYNIA W OCCIE

SKŁADNIKI:

  • 2 kg dyni
  • 1 kg cukru
  • 250 ml octu
  • 0,5 l wody
  • goździki, cynamon

WYKONANIE:
Dynię obrać , pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem i octem. Do zalewy włożyć pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zamykać na gorąco.
Dynia w occie stanowi doskonały dodatek do mięs, wędlin i sałatek.

Składniki:
Pół litra bulionu warzywnego (zrobionego z kostek rosołowych, warzywnych – to wersja dla niecierpliwych) lub rosołu, który nam został z dnia poprzedniego (chyba, że mamy dość czasu i rosół zrobimy tego samego dnia)

  • 2-3 kilogramowa dynia (ja najbardziej lubię hokaido)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • bagietka

Przygotowanie:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie aż będzie miękka. Osobno na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (do miękkości). Połączyć składniki, zetrzeć do nich na drobnych oczkach imbir (dużo, gdy lubimy ostrą zupę). Doprawić pieprzem i solą.
Dynie z cebulą zblendować na jednolitą masę. Dodać tyle ciepłego bulionu, żeby zupa nie była za gęsta, ale też nie za dużo, żeby nie była zbyt wodnista. Musi mieć kremową konsystencję.

Wątróbka z dynią Doroty Wójcickiej

Składniki

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • ok.3-4 łyżki mąki pszennej
  • 150 g oczyszczonej dyni (bez skórki i środka)
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie
Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę opłukać, lekko osuszyć, obtoczyć w mące.
Na patelnię wlać olej, wyłożyć wątróbkę. Pomiędzy nią, wyłożyć cebulę, na wierzch posypać kostki dyni. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minut. Po tym czasie wątróbkę przekręcić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem następne 3-4 minuty. Usmażone danie posolić po wierzchu i posypać posiekaną natką pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany