Kiszonki
W procesie kiszenia cukry przekształcają się w kwas mlekowy, który jest świetnym środowiskiem do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, które następnie odpowiedzialne są za wytwarzanie witaminy C, która z kolei wpływa na naszą odporność.
Kliknij dalej
Czosnek
Czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze.
Ponadto zawiera w swoim składzie allicynę, która skutecznie zabija wirusy.
Kliknij dalej
Produkty bogate w omega-3
Dzięki nim wzmocnimy funkcjonowanie układu odpornościowego. Kwasy omega-3, w jadłospisie uzupełnimy spożywając ryby morskie: sardynki, łososia, makrele, śledzie i tuńczyka a także dodając do potraw olej lniany lub rzepakowy.
Kliknij dalej
Miód
Wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Warto pamiętać, że miód zachowuje swoje właściwości w maks. 40 st. C, dlatego dodając go do herbaty lub kawy warto poczekać chwilę aż przestygną.