Ciasto pleśniak ma smak dzieciństwa. Fantastyczny przepis na kruche ciasto z bezą, które nigdy nie wyszło z mody

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto pleśniak gotowe. Można je jeść zaraz po przestudzeniu.
Ciasto pleśniak gotowe. Można je jeść zaraz po przestudzeniu. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Ciasto pleśniak od lat cieszy się w Polsce dużą popularnością, a wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i młodością. W czasach PRL-u pojawiało się niemal w każdym domu. Pleśniaka przygotowuje się z kruchego ciasta, bezy i kwaskowego dżemu. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis i zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto krok po kroku.

Na skróty

Ciasta i desery z dzieciństwa, czyli comfort food

Każdy z nas ma ulubione smaki z dzieciństwa, dania, które kojarzą się rodzinnym domem i beztroskimi latami młodości. Obecnie bardzo popularne jest wracanie wspomnieniami do tamtych lat i przygotowywanie potraw, wywołujących u nas nostalgię i uśmiech. Wpisuje się to w trend kulinarny comfort food.

Przygotowaliśmy kilka polecanych przepisów na ciasta i desery jak z dzieciństwa:

Mamy dla Ciebie niezawodny przepis z dawnych lat na ciasto pleśniak, którym w przeszłości zajadano się w niemal każdym domu. To połączenie kruchego ciasta, z kwaskowym dżemem i słodką bezą. Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu i wymaga odrobiny wysiłku, ale z naszymi wskazówkami z pewnością się uda.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne ciasto pleśniak:

Przepis na ciasto pleśniak

(czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny)

Pleśniak to przepyszny deser na różne okazje.
Pleśniak to przepyszny deser na różne okazje. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki cukru do białek,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 1 słoiczek gładkiego dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego.

Jak zrobić ciasto pleśniak krok po kroku?

  1. Oddziel żółtka od białek do oddzielnych miseczek.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z margaryną lub masłem.
  3. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia i szklankę cukru. Posiekaj wszystko nożem, a następnie szybko zagnieć rękami. Kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.
  4. Podziel ciasto na pół. Jedną z części jeszcze raz przekrój na pół. Do takiej małej ćwiartki dodaj kakao i wyrób. Możesz zrobić to w misce, dzięki temu nie ubrudzisz stolnicy.
  5. Zawiń każdą część ciasta w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
  6. Ubij białka z połową szklanki cukru na sztywną pianę.
  7. Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posmaruj ciasto dżemem i zetrzyj na nie kakaowe ciasto.
  9. Wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj jasne ciasto.
  10. Piecz całość w 170 stopniach przez ok. 50 minut.

Ciasto pleśniak gotowe. Smacznego.

Ciasto pleśniak gotowe. Można je jeść zaraz po przestudzeniu.

Ciasto pleśniak ma smak dzieciństwa. Fantastyczny przepis na...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

miejsce #1

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5540 Szary

1 921,99 zł1 247,00 zł-35%
miejsce #2

Bosch

Bosch MUM5 MUM58258

1 363,71 zł949,00 zł-30%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mistrzowie smaku

Materiał oryginalny: Ciasto pleśniak ma smak dzieciństwa. Fantastyczny przepis na kruche ciasto z bezą, które nigdy nie wyszło z mody - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie