1/11
Ciasto pleśniak
Pleśniak to idealne połączenie kruchego ciasta, bezy i kwaskowatego dżemu. Sprawdź, jak przygotować taki przysmak. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
2/11
Ciasto pleśniak. Przepis
Ciasto pleśniak dla wielu kojarzy się z dzieciństwem. Dawniej przygotowywano go niemal w każdym domu. Podpowiadam sprawdzony przepis na ten pyszny wypiek.
3/11
Ciasto pleśniak. Krok 1
Na stolnicę przesiej mąkę. Posiekaj ją z margaryną lub masłem za pomocą noża.
4/11
Ciasto pleśniak. Krok 2
Następnie oddziel żółtka od białek do oddzielnych miseczek. Żółtka dodaj do mąki. Wsyp także proszek do pieczenia i szklankę cukru. Całość posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć rękami. Pamiętaj, że kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.