Polacy nie jadają ryb
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Niestety Polacy średnio spożywają rybę raz na dwa tygodnie, wyjątkiem są święta Bożego Narodzenia, kiedy wzrasta zainteresowanie różnymi gatunkami ryb, ale przede wszystkim karpiem. Średnio w krajach UE mieszkańcy zjadają 22 kilogramy ryb rocznie, w Polsce - zaledwie 13 kg.
Ryba zamiast schabowego. Zmieniają się weselne jadłospisy
Jak przyrządzać ryby, żeby nie traciły wartości odżywczych?
Najlepszymi technikami kulinarnymi przyrządzania ryb jest gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii aluminiowej. Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu ryby przed przyrządzeniem warto skropić ją sokiem z cytryny.
Lepiej zrezygnować z ryb wędzonych, czy smażonych. Kobiety w ciąży oraz dzieci nie powinny spożywać konserw rybnych ze względu na ich drażniący charakter.
Jak ryby wpływają na zdrowie?
Głównymi składnikami odżywczymi ryb są woda, tłuszcz i białko. W zależności od gatunku, proporcje tych składników różnią się.
Wartości odżywcze w rybach poprawiają wzrok. Co ważne dla kobiet w ciąży wspomagają rozwój płodu i dziecka.
Niewiele osób wie, że jedzenie ryb wpływa korzystnie na zdolności umysłowe- ryby poprawiają pamięć. Poza tym mają właściwości przeciwzapalne i działają antydepresyjnie (kwasy omega-3).
Co więcej badania dowodzą, że jedzenie ryb może być dobrym sposobem profilaktyki antynowotworowej i antyzawałowej.
Które gatunki ryb są chude, a które tłuste?
Ryby chude to takie, które mają zawartość tłuszczu poniżej 8g/ 100g ryby.
Ryby chude:
Flądra - 83 kcal/100 g
Dorsz -78 kcal/100 g Halibut biały - 100 kcal/100 g
Karp - 110 kcal/100 g
Mintaj - 73 kcal/100 g
Morszczuk - 89 kcal/100 g
Pstrąg strumienny - 97 kcal/100 g
Ryby tłuste:
1. Węgorz - 278 kcal/100 g
2. Łosoś - 201 kcal/100 g
3. Śledź -161 kcal/100 g
4. Makrela- 181 kcal/100 g
5. Tuńczyk - 137 kcal/100 g
6. Pstrąg tęczowy - 160 kcal/100 g
7. Sardynka - 169 kcal/100 g
Jak kupić świeżą rybę?
Ryba "obcinacz jąder" w Bałtyku!
Zapach powinien być specyficzny dla danego gatunku. Jeśli jest zbyt intensywny lub nieprzyjemny to oznacza, żeby ryby nie kupować.
Skóra powinna błyszczeć i mieć niewielką ilość śluzu. Gdy występują na niej jakieś plamki lub przebarwienia, to zrezygnujmy z zakupu. Świeża ryba powinna mieć oczy wypukłe, niezamglone i błyszczące.
Ryba świeża ma skrzela czerwone, a im dłużej leży tym bardziej one blakną. Natomiast kolor siny świadczy o tym, że ryba dłużej leży w sklepie niż pływała w wodzie za życia.
Mięso po dotknięciu musi wrócić do naturalnego lub prawie naturalnego kształtu.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice