![Miąższ dojrzałego awokado obfituje w cenne związki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/97/80/61309bcec59c2_o_large.jpg)
Awokado to samo zdrowie! Sprawdź korzyści zdrowotne z jedzenia tego niesłodkiego owocu
Miąższ dojrzałego awokado obfituje w cenne związki mineralne, witaminy, zdrowe tłuszcze i błonnik. Ten niesłodki owoc pasuje do deserów i dań wytrawnych, podnosząc ich smak, wartość odżywczą i prozdrowotne działanie.
Dowiedz się, w jakich sytuacjach warto sięgać po awokado nawet codziennie!
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
![W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Nutrition Jurnal z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/11/be/5d89e90c1d2a5_o_large.jpg)
Awokado na odchudzanie
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Nutrition Jurnal z udziałem 26 mężczyzn z nadwagą zaobserwowano, że po posiłku, do którego dodano 50-90 g (ilość zależna od zapotrzebowania kalorycznego) awokado Hass, uczestnicy:
• czuli większą satysfakcję ze spożytego dania,
• dłużej czuli sytość przez kolejne 3 i 5 godzin,
w porównaniu do posiłku bez awokado. Przełożyło się to na mniejsze spożycie przekąsek podczas wieczornego bufetu.
Mankamentem tego badania było to, że posiłek z dodatkiem awokado miał o ok. 112 kcal więcej niż ten bez awokado, co mogło przekładać się na zaobserwowane wyniki. Jednak, czy nie warto zaryzykować spożycie 100 kcal więcej do lunchu, by na kolację zjeść mniej?
![Awokado to owoc wskazany dla osób z zaburzeniami gospodarki...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b6/90/5d89e90d4d5aa_o_large.jpg)
Awokado dla cukrzyka
Awokado to owoc wskazany dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej. Dostarcza wartościowych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz niewiele węglowodanów – to wszystko sprawia, że awokado ma niski indeks glikemiczny wynoszący 10.
W awokado występuje błonnik rozpuszczalny w wodzie, który tworząc żele, wiąże część węglowodanów, co powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi.
![W 1 średnim awokado, które waży ok. 140 g, znajduje się ok....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0b/ee/5d89e90ecb2d8_o_large.jpg)
Awokado dla kobiety w ciąży
W 1 średnim awokado, które waży ok. 140 g, znajduje się ok. 113 mcg. kwasu foliowego. To składnik bardzo istotny w diecie, ponieważ uczestniczy w procesie wytwarzania erytrocytów – zapobiega anemii, pełni funkcję w przemianach metioniny i cysteiny, uczestniczy w procesach syntezy kwasów nukleinowych i DNA.
Kwas foliowy jest niezbędny w okresie planowania ciąży (i w pierwszym trymestrze), gdyż niedostateczna podaż witaminy B9 zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, rozszczepienia podniebienia i wargi oraz komplikacji w układzie rozrodczym u płodu!
Dzienne zapotrzebowanie dla kobiet i mężczyzn na kwas foliowy wynosi 400 mcg. Kobietom w okresie ciąży i laktacji zapotrzebowanie wzrasta o 200 mcg na dobę i wynosi 600 mcg.