1 z 7
Miąższ dojrzałego awokado obfituje w cenne związki...
fot. coyot/pixabay.com

Awokado to samo zdrowie! Sprawdź korzyści zdrowotne z jedzenia tego niesłodkiego owocu

Miąższ dojrzałego awokado obfituje w cenne związki mineralne, witaminy, zdrowe tłuszcze i błonnik. Ten niesłodki owoc pasuje do deserów i dań wytrawnych, podnosząc ich smak, wartość odżywczą i prozdrowotne działanie.

Dowiedz się, w jakich sytuacjach warto sięgać po awokado nawet codziennie!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 7
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Nutrition Jurnal z...
fot. pixabay

Awokado na odchudzanie

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Nutrition Jurnal z udziałem 26 mężczyzn z nadwagą zaobserwowano, że po posiłku, do którego dodano 50-90 g (ilość zależna od zapotrzebowania kalorycznego) awokado Hass, uczestnicy:
• czuli większą satysfakcję ze spożytego dania,
• dłużej czuli sytość przez kolejne 3 i 5 godzin,
w porównaniu do posiłku bez awokado. Przełożyło się to na mniejsze spożycie przekąsek podczas wieczornego bufetu.

Mankamentem tego badania było to, że posiłek z dodatkiem awokado miał o ok. 112 kcal więcej niż ten bez awokado, co mogło przekładać się na zaobserwowane wyniki. Jednak, czy nie warto zaryzykować spożycie 100 kcal więcej do lunchu, by na kolację zjeść mniej?

3 z 7
Awokado to owoc wskazany dla osób z zaburzeniami gospodarki...
fot. pixabay

Awokado dla cukrzyka

Awokado to owoc wskazany dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej. Dostarcza wartościowych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz niewiele węglowodanów – to wszystko sprawia, że awokado ma niski indeks glikemiczny wynoszący 10.

W awokado występuje błonnik rozpuszczalny w wodzie, który tworząc żele, wiąże część węglowodanów, co powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi.

4 z 7
W 1 średnim awokado, które waży ok. 140 g, znajduje się ok....
fot. pixabay

Awokado dla kobiety w ciąży

W 1 średnim awokado, które waży ok. 140 g, znajduje się ok. 113 mcg. kwasu foliowego. To składnik bardzo istotny w diecie, ponieważ uczestniczy w procesie wytwarzania erytrocytów – zapobiega anemii, pełni funkcję w przemianach metioniny i cysteiny, uczestniczy w procesach syntezy kwasów nukleinowych i DNA.

Kwas foliowy jest niezbędny w okresie planowania ciąży (i w pierwszym trymestrze), gdyż niedostateczna podaż witaminy B9 zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, rozszczepienia podniebienia i wargi oraz komplikacji w układzie rozrodczym u płodu!

Dzienne zapotrzebowanie dla kobiet i mężczyzn na kwas foliowy wynosi 400 mcg. Kobietom w okresie ciąży i laktacji zapotrzebowanie wzrasta o 200 mcg na dobę i wynosi 600 mcg.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Politechnika Łódzka na ósmym miejscu. Oto wyniki rankingu Perspektyw 2024

Politechnika Łódzka na ósmym miejscu. Oto wyniki rankingu Perspektyw 2024

W Łodzi jak w tropikach. W najbliższych dniach temperatura wzrośnie do ponad 30 st. C

W Łodzi jak w tropikach. W najbliższych dniach temperatura wzrośnie do ponad 30 st. C

Kolejne sukcesy zawodniczek łódzkiego klubu GIMSTAR

Kolejne sukcesy zawodniczek łódzkiego klubu GIMSTAR

Zobacz również

W Łodzi jak w tropikach. W najbliższych dniach temperatura wzrośnie do ponad 30 st. C

W Łodzi jak w tropikach. W najbliższych dniach temperatura wzrośnie do ponad 30 st. C

Zamrażam całe brzoskwinie i ścieram je na tarce. Dzieci proszą o ten deser codziennie

Zamrażam całe brzoskwinie i ścieram je na tarce. Dzieci proszą o ten deser codziennie