Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1114 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Esencjonalne żeberka bbq na majówkę. Przepis na mięsne kawałki w aromatycznym sosie
Żeberka bbq to rodzaj mięsnego dania, które marynowane jest aromatycznymi przyprawami. Nadaje się im wędzonego (dymnego) smaku poprzez korzystanie np.: z...
Kusząca tarta ze szparagami. Odkryj przepis na wytrawną przekąskę na lunch
Szybka tarta ze szparagami to pomysł na sycące danie na lunch. Tradycyjnie tarta przygotowana jest ze słonego ciasta kruchego, choć można przyspieszyć jej...
Prosta sałatka ze szparagami na lunch. Wyjątkowy przepis na sezonowy posiłek
Z końcem maja powoli zaczyna się sezon na polskie szparagi. Warto zajadać się nimi także na surowo. Podpowiadamy przepis na lekką sałatkę ze szparagami, która...
Domowa sałatka z jajek w sałacie z boczkiem i kozim serem na lunch. Zobacz przepis
Sycąca sałatka z jajkami, boczkiem i kozim serem to świetna propozycja na domowy obiad. Podana w sałacie będzie efektownie prezentować się na talerzu. Przepis...
Pyszna sałatka z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą do obiadu. Zobacz przepis
Łatwa i smaczna sałatka z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą to znakomity dodatek do grillowanego mięsa lub element lunchu do pracy. Dzięki użyciu...
Ranking najlepszych zup świata według Taste Atlas. Tradycyjny żurek święci triumfy
Kuchnia polska może pochwalić się wieloma znakomitymi zupami. Wiele osób docenia zrównoważone połączenie kwaśnego, pikantnego i słonego smaku. Strona Taste...
Chrupiąca sałatka z kapusty i marchewki w kremowym sosie. Wypróbuj przepis na grilla
Prosta i szybka sałatka z kapusty i marchewki to propozycja na rodzinny obiad. Sekretnym składnikiem dodającym ostrości jest pikantna musztarda. Taka sałatka...
Tradycyjna zupa szczawiowa na wiosenny obiad. Wypróbuj przepis jak z PRL-u
Prosta zupa szczawiowa to danie, które świetnie smakuje wczesną wiosną. Wtedy liście są najdelikatniejsze i mają świeży smak. Gospodynie domowe w czasach PRL-u...
Wyrazista sałatka z wędzonego łososia z roszponką i pomidorami. Zobacz przepis
Łatwa w przygotowaniu sałatka z wędzonego łososia z dodatkiem rukoli, roszponki i pomidorów może być pomysłem na lekki obiad lub poczęstunek w trakcie...
Jak zrobić domową mozzarellę? Sprawdź 5 smakowitych zastosowań włoskiego sera
Mozzarella to włoski ser przygotowywany z mleka krowiego lub bawolego. Włosi chętnie sięgają też po wędzoną w sianie mozzarellę, która nabiera wyjątkowego...