Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1146 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Owsianka z masłem orzechowym na zdrowy początek dnia. Wypróbuj przepis
Owsianka z masłem orzechowym to pożywne danie na dobry początek dnia. Proponujemy zagęścić konsystencję owsianki, dodając do niej szczyptę nasion chia oraz...
Treściwa caponata z bakłażanami na obiad. Wypróbuj przepis na sycylijską potrawę
Caponata to znakomite danie, które warto przyrządzić latem. Na targach widać obfitość warzyw, które świetnie smakują przerobione na sycący gulasz. Bazę stanowią...
Tradycyjna chałwa w 5 odsłonach. Odkryj kontrowersyjny składnik tureckiej chałwy
Chałwa to dobrze znany przysmak z czasów PRL-u. Wtedy najczęściej zajadano tabliczki wykonane ze zmielonego sezamu i cukru. Turecka chałwa zawiera też...
Twarożek wiejski z tofu na śniadanie. Wypróbuj przepis na lekki przysmak
Prosty twarożek wiejski z tofu to świetna propozycja na kanapkę nie tylko dla wegetarian i wegan. Podobieństwo tofu do tradycyjnego serka wiejskiego wypływa z...
Tradycyjne łazanki z młodą kapustą. Klasyczny przepis z boczkiem
Pyszne łazanki z młodą kapustą to danie, które najczęściej gości na talerzach w maju i w czerwcu. Właśnie wtedy szukamy sposobów na przyrządzenie młodej...
Tradycyjny kompot z truskawek do obiadu. Wypróbuj przepis na pyszny napój w 15 minut
Tradycyjny kompot z truskawek to orzeźwiający napój na upalne dni. Wiosną trudno wyobrazić sobie inny rarytas, który ugasi pragnienie. Wystarczy kwadrans, aby...
Gotowanie dla początkujących. Poznaj 5 istotnych zasad szefa kuchni
Gotowanie w domu może być zajęciem chaotycznym i powodować bałagan w kuchni. A to skutecznie zniechęca do samodzielnego przyrządzania jedzenia. Szefowie kuchni...
Pożywna nocna owsianka na śniadanie. Zobacz przepis na szybką owsiankę
Nocna owsianka to zdrowy i szybki posiłek, idealny dla osób dbających o dostarczenie zdrowych kalorii. Świetnie sprawdzi się jako treściwe śniadanie, ale...
Tradycyjne naleśniki z truskawkami jak sprzed lat. Smaku dodaje obłędna przyprawa
Naleśniki z truskawkami to prawdziwy rarytas w sezonie na truskawki. Usmażone cienkie placki wypełnia się delikatnym farszem z twarogu, jogurtu lub śmietany i...
Gryczany chlebek bananowy z zaskakującym składnikiem. Zobacz przepis na ciasto
Chlebek bananowy to jeden z pomysłów, który pomoże wykorzystać bardzo dojrzałe banany. To, co odróżnia ten chlebek bananowy od innych, to wykorzystanie mąki...